Ексклюзиви
пʼятниця, 04 квітня 2014 17:00

Спецтема: Кримська криза: "тиха" війна та анексія

У кримських підприємців забирають бізнес і погрожують вбити

У кримських підприємців забирають бізнес і погрожують вбити
У кримських підприємців забирають бізнес. Фото: unosigotovenkogo.com

У Криму за нової "влади" почали забирати бізнес, розповів Gazeta.ua  підприємець Юрій Бєліков з Севастополя.

"На узбережжі я мав два будинки відпочинку. Минулого тижня у мене їх відібрали. Мені важко сказати, хто ті люди. Я думаю - росіяни. Ввечері до мого будинку підійшло четверо чоловіків. Запитали, чиї це готелі в першій лінії від моря. Сказав, що мої. Пішов в кімнату за документами на землю, а вони на них і не глянули. Відповіли, що тепер вони їхні, а якщо я хочу жити, то мушу переїхати подалі від Севастополя", - повідомив Бєліков.

За його словами, за сезон на туристах він заробляв понад 300 тис. грн, а тепер ці гроші втратив.

"До нас їхали люди з різних країн, а не лише росіяни. Багато було білорусів, українців, навіть молдаван. Всі відмовляються до нас їхати в цьому сезоні. На травневі свята ніхто з моїх колег не має жодного замовлення", - зазначив Бєліков.

На важку ситуацію в Криму поскаржився й бізнесмен Андрій Соколов з Ялти.

"Я голосував за вступ Криму до Росії і вже зрозумів, що зробив величезну помилку. Те, що відбувається зараз в Криму, просто не описати словами. Це потрібно бачити. Я бізнесмен і володію кількома котеджами недалеко від центрального пляжу. Крим зараз живе в повному інформаційному, законодавчому та продовольчому хаосі. Бензину в Криму залишилося на 2-3 дні, ціни від 15 гривень за А-92. Не хочеш - не купуй, поставок нафтопродуктів з Росії немає. Банки закриваються, готівки немає. Банкомати видають по 20-50 гривень на день. В Ялті жодного туриста. Всі готелі пустують і прогнозів ніхто не дає. Я не знаю за що жити, за що платити податки і за комунальні послуги. Багато підприємців на межі банкрутства. Такого не було навіть в 91-му році", - написав Соколов в одній із соцмереж.

Будинки відпочинку відбирають переважно в прибуткових і великих містах в першій лінії від моря. Юристи радять кожне захоплення фіксувати на фото й відео і надсилати заяви на материк в Україну. Копію надавати в місцеву владу.

Економіст Борис Кушнірук вважає, що кримчанам бізнес вберегти не вдасться.

"Але бізнесмени можуть отримати компенсацію від Росії. Бізнесмени мусять повідомляти українську владу, що проти них здійснений злочин. Тоді ці збитки можна включити в загальний перелік збитків, пов'язаних з окупацією території. Швидкого рішення немає, бо тут перетинаються норми внутрішнього права з нормами міжнародного. Кожен бізнесмен для себе має визначити, що йому важливіше: життя чи бізнес. Хочу додати, що продати свій бізнес вони не зможуть", - наголосив Кушнірук.

Він переконаний, що Крим все більше буде нагадувати північний Кіпр, який контролюється Туреччиною.

"Те ж буде з Кримом, який в подальшому буде контролюватись лише Росією. З бізнесом в Криму буде повний провал. Перетинати кордон буде заборонено, можливості торгівлі не буде, доходи населення сильно впадуть", - пояснив Кушнірук.

Зараз ви читаєте новину «У кримських підприємців забирають бізнес і погрожують вбити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути