середа, 02 листопада 2011 09:51

У Клюєва виступили проти введення мит на імпортні нафтопродукти

У Клюєва виступили проти введення мит на імпортні нафтопродукти

Міністерство економічного розвитку і торгівлі виступає проти введення мит на імпортні нафтопродукти.

Про це пише "Комерсант-Україна" у публікації "МЕРТ пішло з захисту".

Це випливає з наявного в розпорядженні видання листа Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) при Кабміні, який було розіслано всім учасникам розслідування.

У цьому документі, відправленому 21 жовтня, запропоновано відстрочити розслідування на 45 днів, а також міститься рекомендація Мінекономрозвитку відмовитися від введення мита на імпорт нафтопродуктів.

Розслідування проводять ыз січня цього року за ініціативою Міненерго та НПЗ. Компанії просять ввести мито для захисту внутрішнього ринку. За підсумками 10 місяців цього року вони виробили всього 6,9 млн тонн проти 9,4 млн тонн торік. У компаніях пояснюють втрату ринку тим, що білоруські та російські НПЗ купують нафту без мита. А експортне мито на вироблені в цих країнах нафтопродукти нижче за те, яке платять вітчизняні НПЗ. Через це з минулого року простоює Одеський НПЗ.

Проте в Мінекономрозвитку проти введення мит і стверджують, що українські НПЗ не виробляють нафтопродукти за стандартом "Євро-4" та "Євро-5". У висновках також сказано, що окремі заводи і їхні власники, зокрема Херсонський НПЗ, самі займалися імпортом палива і тому не можуть розраховувати на захист як виробники нафтопродуктів. Ще один аргумент Мінекономрозвитку - НПЗ продають паливо за нижчими, ніж у імпортерів, цінами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заправників зобов'язали до кінця тижня знизити ціни на "брендові" бензини

У Міненерго коментувати лист відмовилися. Але високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго назвало висновки Мінекономрозвитку безпідставними.

"У наших НПЗ ціни дійсно нижчі, але Мінекономрозвитку забуло додати, що заводи змушені продавати паливо дешевше за імпортне та через це вони почали працювати в збиток", - сказав співрозмовник видання.

Херсонський НПЗ, за його словами, і зовсім не підписував звернення про початок розслідування, тому імпорт їм нафтопродуктів не повинен розглядатися як аргумент проти введення мита.

Від офіційних коментарів у Мінекономрозвитку відмовилися.Але джерело видання в міністерстві зазначив, що Мінекономрозвитку всього лише висловило свою позицію.

Зараз ви читаєте новину «У Клюєва виступили проти введення мит на імпортні нафтопродукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути