четвер, 07 жовтня 2021 12:45

У Європі стрімко обвалилася ціна на газ

У Європі стрімко обвалилася ціна на газ
Ціна на газ в Європі впала нижче $1000. Фото: pixabay.com

Ціни на газ у Європі різко знизилися після стрімкого здорожчання. Біржова ціна уперше з 29 вересня впала нижче $1000 за 1 тис. куб. м.

7 жовтня котирування під час торгів знизилися спочатку до $1100 за 1 тис. куб. м, свідчать дані Лондонської біржі ICE. Станом на 10:30 за Києвом ціна опустилася до $973.

Індекс TTF втратив понад 22% від значення попереднього торгового дня.

Зростання пов'язували зі слабкими темпами заповнюваності підземних сховищ. Ще однією причиною називали відмову російського Газпрому бронювати додаткові потужності українського транзиту. Водночас президент РФ Володимир Путін звинуватив у різкому зростанні цін Єврокомісію. На тлі рекордного здорожчання газу керівники міністерств економіки і фінансів Франції, Іспанії, Чехії, Румунії та Греції запропонували провести розслідування. Напередодні на нараді з енергетичних питань Путін підтримав ідею віцепрем'єра РФ Олександра Новака про збільшення торгів газом на біржі для стабілізації цін на ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціна на нафту досягла семирічного максимуму

Вартість газу в Європі почала різко зростати навесні 2021 року. Зростання ф'ючерсів на газ досягло піку 6 жовтня, коли ціна на газ у Європі встановила черговий рекорд. Уперше в історії вона перевищила позначку $1500 за 1 тис. куб. м.

Зараз ви читаєте новину «У Європі стрімко обвалилася ціна на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути