пʼятниця, 13 квітня 2018 17:09

"Тютюнові війни" під покровом Мінфіну: кому чиновники допомагають зачистити ринок сигарет

"Тютюнові війни" під покровом Мінфіну: кому чиновники допомагають зачистити ринок сигарет
За оцінкою Світового банку з 7,2 млн курців, 2-3 млн - це споживачі дешевого сегменту. Фото:Likar.info

Міністерство фінансів готує "зачистку" українського ринку сигарет від вітчизняних виробників.

По-іншому складно назвати дії чиновників, які вже розробили законопроект, спрямований на фактичне встановлення в країні мінімальної ціни на сигарети в розмірі 26,8 грн.

Сьогодні за найдешевші сигарети українські курці платять 18-22 грн, а Мінфін пропонує накинути зверху ще мінімум 5 грн. Тоді вже простіше буде перейти на сигарети класом вище, які і так коштують близько 27 грн.

Ось тільки виробництвом дешевих сигарет у нас займаються місцеві невеликі компанії, а середній і дорогий сегменти покривають міжнародні концерни Бритіш Американ Тобакко, Філіп Морріс Україна, Джей Ті Інтернешнл Україна. Вони ж і запропонували Мінфіну піти на такий крок.

"Уряд пропонує тій, більш дешевій категорії сигарет заплатити податки. В даному випадку ми хочемо загнати в глухий кут вітчизняного виробника, адже йому нема чим більше конкурувати, якщо мінімальна ціна буде піднята. А в той же час ми не беремо великі податки з іноземних транснаціональних компаній. Навіщо чіпати тільки низьку категорію сигарет? Для того щоб їх прирівняти до транснаціональних, порушити конкуренцію і поховати вітчизняного виробника, тобто ті тютюнові фабрики, де працюють люди, де платяться податки? Це абсурд!", - прокоментував в ефірі 112.ua ситуацію народний депутат, лідер партії "Народний контроль" Дмитро Добродомов.

І дійсно, якщо документ ухвалять, українським дрібним виробникам загрожує банкрутство. А це закриття заводів, безробіття і зниження податкових надходжень. Однак Мінфін і персонально його держсекретаря Євгена Капінуса, під керівництвом якого готувався документ, така перспектива абсолютно не турбує.

Як не турбує той факт, що постраждають також і найменшзабезпечені верстви населення.

З 7,2 млн курців (оцінка Світового банку), за даними учасників ринку 2-3 млн - це споживачі дешевого сегменту. У рік за усередненими оцінками продається до 600 тисяч пачок дешевих сигарет. Помножимо цю цифру на суму підвищення в 5 грн і отримаємо 3 млрд грн доходів, які підуть в кишені міжнародних тютюнових компаній. Адже, розроблений закон спрямований виключно на подорожчання дешевих сигарет і не передбачає зростання зборів з середнього і дорого сегментів ринку.

Що з приводу такої ініціативи може сказати глава Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв? На обличчя корупційний зговір з метою витіснення конкурентів з ринку і монополізації тютюнової індустрії України.

Невже в Мінфіні не розуміють, що їх дії відчутно вдарять по найменшзабезпеченій категорії курців: роботягах, селянах, пенсіонерах і тих же військових в АТО, всі вони курять те, що простіше. Грошей-то і на життя толком не вистачає.

А ось той, хто курив "Мальборо" навіть не відчує, що щось змінилося. Сьогодні, що з пачки "Прими", що з "Мальборо" в казну йде 15,46 грн. І в Мінфіні змінювати такий стан речей не планують. Тобто коли вводили податки на пенсії працюючим пенсіонерам, відправляли хлопців на фронт, це все разом, це ж для Батьківщини, а як справа дійшла до того, кому більше платити податків з сигарет, так нехай платять тільки бідні? Як то кажуть: дружба дружбою, а тютюнець нарізно... Цинічно і безвідповідально.

І про це вже говорять в експертному співтоваристві. "Якщо завдяки цій законодавчій ініціативі соціальні тютюнові вироби знову подорожчають, то це сильно вдарить по кишені пенсіонерів, робітників, студентів та ветеранів. Знову буятиме тіньовий ринок і будуть торгувати з-під поли. Економічного обгрунтування я не бачу, крім як влада намагається загравати з монополістами заради підтримки натомість їх і без того антисоціальних ініціатив", - написала в Facebook політичний експерт, аналітик міжнародного інформаційно-аналітичного Центру Олександра Решмеділова висловилася різко проти неї.

Якщо підвищувати акцизні збори, то є сенс звернутися до досвіду того ж Євросоюзу де активно використовується адвалорна ставка. Принцип простий - на більш дорогі сигарети налічується додатковий відсоток зборів. У деяких країнах ЄС адвалор досягає 52%.

У нас адвалорна ставка становить 12% і нараховується на сигарети дорожче 40 грн - привіт ціні "Мальборо" в 39,69 грн. Фактично маємо ситуацію, коли адвалор не працює.

Навіщо чіпати тільки низьку категорію сигарет, щоб їх зрівняти (в ціні) з продукцією транснаціональних компаній? Тим самим порушити конкуренцію і поховати вітчизняного виробника. Ті тютюнові фабрики, де працюють люди, сплачуються податки тощо. Це абсурд"

Так чому ж тоді не знизити поріг і не підняти відсоток? І нехай багаті заплатять більше, а бідні продовжать купувати свої дешеві сигарети.

Ви не зможете змусити роботягу, або пенсіонера кинути курити ніяк. Якщо доведеться платити більше, він або від ковбаси відмовиться, щоб курива купити, або піде шукати контрафакт у бабусь. А ось той, хто "Мальборо" курить, він може і відчує підвищення ціни, скажімо, на 5 грн, але точно це для нього не буде критичним. І на сигарети за 18-22 він не перейде, як лякають деякі "експерти".

Та й кинути курити споживачам елітних марок, для яких сигарета - це, скоріше, елемент розваги і дозвілля, простіше, ніж чорноробу, у якого перекур, часом, - єдина віддушина в житті. Чи ви пропонуєте йти і розповідати бійцю на передовій про шкоду куріння для життя? Давайте реально дивитися на речі.

За оцінками експертів, введення адвалорної ставки може дати скарбниці додатково до 8 мільярдів гривень, а "мінімалка" підвищить надходження лише на 500 мільйонів. При цьому немає загрози для вітчизняних виробників і малозабезпечених верств населення.

"Мінімальним акцизом гарантуємо надходження в бюджет, ПДВ теж входить в базу, специфічною ставкою обкладається кількість випущених сигарет, а адвалорна частина зрізає преміальну маржу з тих споживачів, у яких, грубо кажучи, є гроші і які можуть це платити", - пояснює в інтерв'ю depo.ua як може працювати адвалор, директор з корпоративних і юридичних питань Imperial Tobacco в Україні Олег Стрекаль.

Але саме такі ініціативи неодноразово блокувалися міжнародними тютюновими компаніями, які не хочуть втрачати надприбутки. Їм простіше підкупити чиновників і ті, як показує те, що відбувається, готові йти на порушення не тільки моральних норм, а й на пряме нехтування законодавства.

Фактичне введення мінімальної роздрібної ціни на сигарети суперечить ст. 4 Податкового кодексу і нормам Закону України "Про ціни та ціноутворення", зокрема пп. 4. ч. 1 ст. 4.

Крім того такі дії суперечать Директиві ЄС 2011/64/EU про структуру і ставки акцизного податку на тютюнові вироби та принципам Світової організації торгівлі.

Вже були прецеденти, коли США і ЄС через СОТ навчали країни, які вводили мінімальні ціни. Невже це наш варіант?

"Проблема в тому, що у нас не думають про стратегічну політику в цій галузі, що це може бути економічною перевагою для торгівлі з країнами ЄС, а думають, як в один момент наповнити бюджет, а по факту - вичавити у населення кошти", - зазначає політолог Олексій Якубін.

Але ситуацію поки що можна відіграти. Закон тільки розроблений, його навіть не винесли на громадське обговорення. З чуток, Мінфін поки заручився лише підтримкою Державної фіскальної служби, яку очолює Мирослав Продан.

Своє слово ще повинні сказати голова комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна, голови Міністерства юстиції та Мінагрополітики Павло Петренко і Максим Мартинюк. Будемо сподіватися, що "тютюновому картелю" вдалося скупити не всіх українських чиновників і здоровий глузд все-таки візьме гору.

Зараз ви читаєте новину «"Тютюнові війни" під покровом Мінфіну: кому чиновники допомагають зачистити ринок сигарет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути