Ексклюзиви
середа, 24 серпня 2016 14:05

Три найбільші будівельні афери за 25 років

За 25 років в Україні збудовано понад 70 млн кв. м. житла. Рекордним був 2012 рік – 10,75 млн кв. м. Найбільше - у Києві. А також Одеській, Харківській, Львівській та Київській областях.
Поряд із великими будівельними концернами із доброю репутацією працюють і аферисти. Приваблюють потенційних покупців нерухомості низькими цінами.
У лютому 2009 року створено Всеукраїнську громадську організацію "Асоціація допомоги постраждалим інвесторам". На її сайті публікуються списки недобросовісних забудовників і координуються дії постраждалих від будівельних афер.
Gazeta.ua наводить три найбільші будівельні афери за роки незалежності.

1. "Укогруп"

 

Від оборудок цієї будівельної піраміди постраждало 12 тис. осіб.
Керівник корпорації Анатолій Войцеховський у 2007 році за кілька тисяч гривень поставив будівельний паркан на земельній ділянці біля залізничного вокзалу у Києві. Власнику пообіцяв квартири у новобудові. Придбав жилетки, каски і найняв кількох осіб прибирати територію. Знайшлися інвестори. Так виник перший будинок – житловий комплекс "Елегант". Далі були ЖК "Мозаїка", "Белла Віста", "Совські ставки", "Затишний", "Східна брама", "Науковий", "Нова хвиля", "Сосновий бор", "Флагман", "Стародарницький", "Тихорецький", "MegaCity", "Перлина Троєщини". Квартири у них перепродували двічі тричі, або продавали в неіснуючій секції. Люди залишалися без житла.
15 липня 2016 року Генпрокуратура затримала Войцеховського. Звинувачують у несплаті податків на 12,5 млн грн та створенні злочинного угрупування, яке захопило 40 земельних ділянок. Покривав фірму заступник генпрокурора.
Припускають, що сума привласнених забудовником коштів перевищує 2 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Войцеховський нікуди не тікав з України - генпрокуратура

2. "Еліта-Центр"

 


Постраждало понад 1,7 тис. чоловік. Серед інвесторів було декілька високопосадовців та відомих особистостей столиці.
Протягом 2004-2005 років люди укладали договори з "Еліта-Центр" про пайову участь у зведенні будинків у різних районах Києва. Вартість квадратного метра житла становила від 3025 грн. У інших забудовників "квадрат" коштував 5-7 тис. грн. Обіцяли здати житло протягом року. Насправді будівництва не вели. Шахраї продавали житло в неіснуючих будинках. Так зібрали близько 400 млн грн.
У 2007 році у Швейцарії затримали Олександра Волконського – справжнє прізвище Шахов. Його вважають організатором будівельної афери. Через рік його передали в Україну і почали судити за привласнення коштів громадян. У квітні 2016 року змінили запобіжний захід із тримання під вартою на заставу в розмірі понад 384 млн грн із носінням електронного браслету. В липні 2016 року він зник. Припускають - виїхав до Росії.

3. "Альянс"

 

У 2003 році на ринку будівництва житла Одещини почали інтенсивно розвиватися будівельні компанії: ТОВ "Альянс-Жилстрой" і ТОВ "Альянс-Висотбуд". Через два роки вони об'єдналися у корпорацію "Альянс".
За 5 років керівництво корпорації привласнило 500 млн грн, які мали піти на зведення 7 будинків соціального житла, частково профінансованого міськрадою. Впродовж 2009-2011 років компанія нічого не будувала, але продала 135 квартир на суму близько 33 млн. грн.
Інвесторам пропонують заселятися в квартири в інших домах. Вони відмовляються, коли дізнаються, що житло під заставою. Пікетують міську раду. Влада виділила фінансову допомогу. У 2015 році два 16-поверхові довгобуди здали в експлуатацію.
Від діяльності корпорації на будівельному ринку постраждало біля 2 тис. осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-5 найдорожчих картин сучасних українських художників

Зараз ви читаєте новину «Три найбільші будівельні афери за 25 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути