Ексклюзиви
пʼятниця, 06 січня 2017 22:05

Топ-3 шахрайства з банківськими картками

Топ-3 шахрайства з банківськими картками
Антикор

76% жертв шахрайства з картками повідомили особисту інформацію шахраям по телефону. Про це повідомляють в Асоціації членів платіжних систем ЄМА. Gazeta.ua вибрала 3 найпоширеніші способи махінацій із платіжними банківськими картками, якими користувалися шахраї торік.

1. Представляються співробітниками Нацбанку

Щоб змусити жертву повідомити особисті дані та інформацію про платіжну картку, шахраї представляються по телефону співробітником Національного банку, поліції, Служби безпеки, Пенсійного фонду, благодійної організації. Потенційній жертві пояснюють телефонний дзвінок тим, що перевіряють систему безпеки, повідомляють про додаткові пенсійні нарахування чи блокування картки.

2. Клієнтів Приватбанку "переводять" в Ощадбанк

Шахраї у телефонному дзвінку повідомляють потенційній жертві, що Приватбанк приєднують до Ощадбанку. Через те, мовляв, клієнту слід негайно перевести кошти на банківський рахунок в Ощадбанк. Таким чином, гроші переводять на рахунки, підконтрольні шахраям.

Зловмисники також залякують потенційну жертву чутками про витік інформації з бази даних Приватбанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З українців хочуть зняти відповідальність за банківські картки

3. "День народження картки"

Дані про картку у користувачів виманюють також через соцмережі. Один із найвідоміших способів полягають у тому, що зловмисники пропонують ніби-то "підрахувати" день народження картки за її даними. Зокрема, пропонують користувачам викласти номер картки та термін дії у коментарях. Під різними приводами шахраї виманюють у клієнтів банку фотографію банківської картки.

Власникам карткам радять не повідомляти дані картки - банківські SMS-паролі, номер картки, термін її дії, тризначний код безпеки зі зворотного боку картки. Він потрібен для операцій з платіжною карткою в інтернеті.

Якщо карткові дані уже розголосили, слід негайно заблокувати картку та повідомити про інцидент до кіберполіції.

У банках є спеціальні системи, які розпізнають шахрайські дії з картками. Якщо ви раніше не користувалися карткою за кордоном, банк запідозрить шахрайство і може заблокувати картку.
Зараз ви читаєте новину «Топ-3 шахрайства з банківськими картками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути