середа, 27 квітня 2011 11:32

Тимошенко подала до суду позов проти Фірташа

Тимошенко подала до суду позов проти Фірташа

Екс-прем'єр України Юлія Тимошенко направила в американський суд позов до газової компанії RosUkrEnergo AG і бізнесмена Дмитра Фірташу. Звинувачує відповідачів у змові з метою маніпулювати рішенням арбітражного суду, яке, на її думку, позбавило країну газових поставок, повідомляє Bloomberg.

Згідно з торішнім рішенням Арбітражного суду Стокгольма держкомпанія НАК "Нафтогаз України" зобов'язана була повернути RosUkrEnergo 12,1 млрд куб. м газу. Це рішення позбавило громадян України палива, за яке вже було заплачено, і дозволило власнику газової компанії Фірташу, отримати багатомільярдний прибуток при перепродажу газу на ринку, йдеться в скарзі, направленій напередодні до суду Нью-Йорка.

Позов, який претендує на статус колективного, грунтується на законі 1789 Alien Tort Statute (ATS). З середини 1990-х років він був підставою для відкриття судового провадження проти компаній, обвинувачених у співучасті в порушенні прав людини за кордоном.

У позові висунуто вимогу про виплату судових витрат і компенсації, розмір якої не зазначено.

Тимошенко 2009 року підписала з Росією договір про транзит газу, що дозволив перекрити доступ на ринок RosUkrEnergo. За заявою RosUkrEnergo, що звернулася до стокгольмського суду, приналежний компанії газ був фактично конфіскований.

RUE подала позов до Стокгольмського арбітражного суду, зажадавши повернути газ або відшкодувати його вартість. За підсумками цього розгляду в 2010 році сторонами було підписано мирову угоду. В її рамках українська сторона зобов'язалася повернути RUE відібраний газ, а також виплатити неустойку - ще 1,1 млрд куб. м.

11 квітня поточного року проти Тимошенко було порушено кримінальну справу за фактом перевищення влади та службових повноважень під час підписання в 2009 році контрактів між Україною і РФ на постачання і транзит газу.

Справу Tімошенко проти Фірташа, 11-02794, розглядає Окружний суд Нью-Йорка, Манхеттен.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко подала до суду позов проти Фірташа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути