пʼятниця, 15 лютого 2019 15:13

Тепловоз у заручниках через незаконну судову ухвалу

Тепловоз у заручниках через незаконну судову ухвалу
Через тривале простоювання через арешт тепловоз, що перебував у власності ТОВ "Жмеринський елеватор" вже почав псуватися. Фото: YouTube

Україна прагне до Європи, європейська інтеграція навіть зафіксована у Конституції. Проте рух до ЄС передбачає прийняття відповідних цінностей та правил гри. У тому числі – в бізнесі. Тут немає місця рейдерським захопленням, незаконним судовим рішенням або свавіллю правоохоронців. Натомість все частіше українські підприємці стикаються з усіма цими проявами антиєвропейської поведінки.

Свіжий приклад – ситуація, до якої потрапило підприємство ТОВ "Жмеринський елеватор". Компанія входить до складу Групи компаній "АГРОПРОСПЕРІС", що утворена за рахунок американських інвестицій та належить до New Century Holdings (NCH) – компанії, що управляє активами американських інвестиційних фондів загальною вартістю понад 3 млрд. долл. в усьому світі.

Слід зазначити, що підприємства, що входять до "АГРОПРОСПЕРІС", працюють в України з 2007 року, обробляють близько 400 тис. га землі в 14 областях України, та управляють 12 елеваторами з оборотом понад 1,5 млн. тон зернових та технічних культур на рік, постачаючи на світові ринки понад 3 млн. т агропродукції на рік. Компанія є надійним платником податків, інвестором та відповідальним роботодавцем.

Здавалося б, держава має пишатися такими компаніями: завдяки ним вирішується проблема працевлаштування (на підприємствах "АГРОПРОСПЕРІС" працює понад 4000 людей), до місцевого бюджету надходять податки, а економіка отримує інвестиції. Проте замість захисту і співпраці з боку місцевої влади працівники "Жмеринського елеватору" зіштовхнулися зі свавіллям правоохоронців.

Історія почалася з придбання підприємством тепловозу ТГМ-4б№0231 у вересні 2016 року у ТОВ "Бріта" (код ЄДРПОУ 24607132). "Жмеринський елеватор" повністю розрахувався за техніку, заплативши 2,7 млн грн і отримав її у власність – разом із пакетом технічної документації. Весь цей час тепловоз постійно експлуатували, вантажили вагони на експорт і заводам-переробникам в Україні (лише за минулий сезон в такий спосіб було перевезено 180 тис тонн зерна). Всі необхідні дозволи ПАТ "Укрзалізниці" на виїзд тепловозу підприємство має. І в цих документах власником вказано саме ТОВ "Жмеринський елеватор". Для того, щоб тепловоз прослужив довго, регулярно проводилися техогляди та перевірки.

Однак у листопаді 2018 року Жовтневий районний суд Запоріжжя видав ухвалу, дозволивши прокурорам та співробітникам СБУ Запорізької області на огляд об'єктів на території підприємства. В ухвалі вказано, що дозвіл на огляд надається "з метою виявлення, фіксації обставин щодо вчинення кримінального правопорушення, виявлення предметів та документів, які можуть бути використані як докази вчинення злочинів та мають значення для досудового розслідування". У цьому розслідуванні фігурувало ПрАТ "ІнтерМікро Дельта, Інк", майно якого перебуває в заставі АТ "Укрексімбанк" та нього накладено арешт. І серед цього майна нібито перебуває і зазначений тепловоз ТГМ-4б№0231. Це дало підставу слідчим вилучити тепловоз – його опечатали, передали на зберігання генеральному директору ТОВ "Жмеринський елеватор" Олександру Гриненку, але користуватися заборонили.

В обґрунтування своїх дій слідчий послався на Ухвалу Жовтневого районного суду м. Запоріжжя, якою нібито накладено арешт на даний тепловоз. Зі змісту даної ухвали випливає, що арешт накладено на рухоме та нерухоме майно, яке належить ПрАТ "ІнтерМікро Дельта, Інк", та перебуває за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Бориса Кротова, 24, та вул. Бойка, 85-д.

Чомусь ніхто не взяв до уваги, що на момент винесення судової ухвали про накладення арешту даний тепловоз перебував у власності ТОВ "Жмеринський елеватор", а не ПрАТ "ІнтерМікро Дельта, Інк", і знаходився на території підприємства за адресою: 23100, Вінницька область, Жмеринський район, м. Жмеринка, вул. Чернишевського,42, а не "на земельній ділянці за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Кротова", 24, як це некоректно вказано в ухвалі суду.

Також у вказаній Ухвалі зазначено, що тепловоз ТГМ-4Б №0231 нібито є предметом застави згідно з договором застави №151313Z87, укладеним 04.10.2013 між ПрАТ "ІнтерМікро Дельта, Інк" та АТ "Укрексімбанк". Однак і це твердження не витримує критики: на момент укладення договору купівлі-продажу тепловозу, в реєстрі обтяжень рухомого майна була відсутня інформація щодо застави тепловозу ТГМ-4б №0231 за договором застави, укладеним між ПрАТ "ІнтерМікро Дельта, Інк" та АТ "Укрексімбанк".

Найгірше, що через тривале простоювання цей тепловоз вже почав псуватися. Оскільки він опломбований, запустити його неможливо, доступу до кабіни у техніків немає, і не можна перевірити роботу вузлів та агрегатів. Кабіна всередині замерзла, що призвело до розгерметизації водяної системи. На даний час існує реальна загроза виходу з ладу інших вузлів та агрегатів тепловозу, а також акумуляторних батарей.

Мало того, що за час цього вимушеного простою тепловозу "Жмеринський елеватор" втратив щонайменше півмільйона гривень. Так ще й, скоріше за все, доведеться вкласти чималі кошти у ремонт тепловозу. Якщо він взагалі буде придатний для використання після тривалої вимушеної відсутності експлуатації та неможливості провести техогляд.

Керівництво "Жмеринського елеватора" направило на адресу Управління СБУ в Запорізький області лист, в якому просило надати дозвіл на зняття пломби та використання тепловозу в роботі. Однак він залишився без відповіді. Не дуже втішною була відповідь і з Жовтневого райсуду Запоріжжя, куди юристи підприємства направили клопотання про скасування арешту майна. У цьому клопотанні ТОВ "Жмеринський елеватор" просить суд хоча б частково зняти арешт, дозволивши користуватися тепловозом. Наразі ця справа розглядається у суді, засідання вже кілька разів переносилися. Слідчі чомусь дуже заперечують проти зняття арешту з тепловозу, навіть часткового. Наступне судове засідання призначено на 19 лютого.

Ця справа, як і безліч схожих – лакмусовий папірець готовності України приєднатися до європейської спільноти. До тих пір, поки українські правоохоронці працюватимуть "по беспределу", накладаючи арешти на законне майно підприємств, державі годі й сподіватися на цивілізоване функціонування бізнесу та прихід зарубіжних інвесторів.

Зараз ви читаєте новину «Тепловоз у заручниках через незаконну судову ухвалу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути