середа, 19 січня 2022 06:30

"Таксистами, вантажниками, продавцями будуть роботи" - економіст

"Таксистами, вантажниками, продавцями будуть роботи" - економіст
В'ячеслав Черкашин: "Ми ще не витиснули із себе Радянський Союз. Вважаємо, що держава за нас все придумає і зробить". Фото: Тарас Подолян

Пенсійна система в Україні не працює. Щоб реформувати її, треба перевести 12 мільйонів людей на мінімальну пенсію. В наступному столітті залишиться 32 мільйони, більшість яких складтимуть пенсіонери.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів економіст В'ячеслав Черкашин.

"Ми ще не витиснули із себе Радянський Союз. Вважаємо, що держава за нас все придумає і зробить, – каже він. – У нас 12 мільйонів пенсіонерів. Що з ними робити – невідомо. Пенсійна реформа не рухається".

Черкашин зазначає — в останньому меморандумі Міжнародний валютний фонд вказав, що всі соціальні пільги треба звести в єдиний реєстр і намагатися вийти на виплати універсального доходу за потребами (Україна має виконати умови для запровадження накопичувальної пенсії. – Gazeta.ua).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсії підвищуватимуть 2022 року п'ять разів

"Ми це декларуємо, щоб урізати бюджетні витрати і щоб не було зловживань у соціальних фондах. Чи готові українці виходити у пласку виплату всім, хто потребує? Зносимо пенсійну систему – і 12 мільйонам пенсіонерів повідомляємо, що з наступного місяця їм платитимуть по 2 тисячі. Бо більше держава не в змозі. Потім усе компенсуємо, але треба стартонути", – каже він.

Інститут демографії імені Птухи стверджує, що до ХХІІ століття українців залишиться 32 мільйони. Серед них 20 мільйонів пенсіонерів, яких годуватиме 11 мільйонів працюючих, наголошує Черкашин.

"Це глухий кут. Але ніхто не хоче оголосити, мовляв, усе, пенсій не буде, платимо мінімум. Це свого часу зробили грузини – скасували пенсійну систему і платили всім по 200 ларі. Зараз у них соціальне страхування безкоштовне. Пенсіонери отримують більше. Але це питання не однієї президентської каденції. Довготривалі стратегії у нас, на жаль, взагалі не працюють".

Через 10-15 років таксистами, вантажниками, продавцями будуть роботи. У сільському господарстві – роботи-комбайни. Цінними паперами торгуватиме штучний інтелект. А де працюватиме більшість людей? Як подолати прокляття роботизації? Економіст відповідає:

"Лише безумовний базовий дохід. Чому мене турбує українська пенсійна система? От ми працюємо, а мати трьох дітей – ні. Наприкінці життя, виховавши трьох членів суспільства, вона отримуватиме мінімальну пенсію. Немає справедливості. Населення старішає. Неминуче підвищення податків для працюючих", – підсумовує він.

Повне інтерв'ю з В'ячеславом Черкашиним читайте в журналі "Країна"

З 1 жовтня 2022-го пенсіонери в Україні 70-75 років отримають доплати. Доплачуватимуть щомісяця до 300 грн.

Людям 75-80 років встановили мінімальний розмір пенсії - 2500 грн. Вони отримають доплату 400 грн. З 1 грудня виплати підвищать пенсіонерам від 65 років зі стажем 35 років для чоловіків і 30 років для жінок. Мінімальний розмір пенсії зросте до 2600 грн. Для всіх категорій пенсіонерів підвищать рівень мінімальної пенсії з 1854 грн до 1934 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Таксистами, вантажниками, продавцями будуть роботи" - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути