вівторок, 25 травня 2021 14:17

"Такі кури - дачний варіант. Їх потримали до жовтня, порізали й забули"
15

На ринку “Свійські та домашні тварини” в Полтаві добових курчат продають по 15-20 грн. Бройлери коштують  22 грн, качки білі - 25 грн,  породи Мулард - 45 грн, гуси - 85 грн.
Фото: Олена Луценко
Продавчиня Владислава Гончаренко пропонує добових курчат і каченят
Олексій Григорович продає гусей і качок
Торгівля птицею триватиме до середини липня
Марія Чумак із села Василівка обирає курчат

В Україні розпочався масовий продаж курчат, гусей, качок. Торгівля птицею триватиме до середини липня.

На ринку "Свійські та домашні тварини" в Полтаві добових курчат продають по 15-20 грн. Бройлери коштують 22 грн, качки білі - 25 грн, породи Мулард - 45 грн, гуси - 85 грн.

Над ящиком із качками схилилась 49-річна Тетяна Ткаченко з села Очканівка Полтавського району.

"Прийшла по Мулардів. Візьму поки десяток. Це м'ясні, хороша порода. До Петра і Павла вже можна різати. Зразу комбікормом годую, потім кукурудзу кидаю. Качки, свині, все вирощую собі. Та поки крім Мулардів нічого не куплятиму, бо через коронавірус зарплати поменшали", - розповідає Тетяна.

"Дивіться, шоб вони не повискакували дорогою, бо дуже шустрі", - радить продавчиня. Пересаджує в ящик 10 качок.

Поки крім Мулардів нічого не куплятиму, бо через коронавірус зарплати поменшали

43-річна Ірина Цокало з села Івонченці привезла на ринок дорослих курей і курчат. Добові коштують 10 грн, тритижневі - 35, дорослі - 100-150.

"Закуповуємо молодняк на інкубаторі в Харківської області, підрощуємо і продаємо. Домашні інкубатори уже мало хто тримає. Тут таких один чи два на весь базар", - каже Ірина. Поправляє маленьку сумку, яку перекинула через плече.

"Оце домашня звичайна курочка, буде сіренька. Якщо вам ніколи гратися, купіть трошки старшеньких. Вони кукурузку і все підряд кушають. Дивіться, яка красуня. По 35 гривень штучка. Це породи Домінант. Вони яїчного направлєнія, несуться дуже харашо", - Ірина дістає з ящика сіре курча, воно спокійно сидить на долоні. Потім показує дорослу курку.

"Оця по 150 гривень, вона вже з першими яйцями. Сама продуктивна несучка на сьогоднішній день. Несе 320 яєць на рік. Коли було холодно, люди купували дорослих курей. Зараз потепліло, то беруть і ципляток, і гусеняток. Зараз сезон усього маленького", - додає продавчиня.

Автор: Олена Луценко
  Дорослі домашні кури коштують по 150 гривень
Дорослі домашні кури коштують по 150 гривень

У одній клітці сидять дорослі білі курки.

"А чому вони такі обідрані?" - голосно запитує жінка в масці.

"Ніякі вони не обідрані. Випустіть їх на волю і стануть справжніми красунями через місяць. Є кури вольні та клєточні. Останні - це несучки. Коштують 100 гривень. Ми таких називаємо дачний варіант. Якщо взяти додому, то вони приходять у божеський вид за місяць. Несуться не довго. Потримали до жовтня на дачі, порізали й забули", - відповідає Ірина.

У більшій клітці кукурікає півень. Біля нього кілька курок із блискучим різнокольоровим пір'ям.

"Оці домашні, гуляють на волі. В нас два гектари землі. Вони їдять пшеницю, кукурудзу. Тому домашні завжди дорожчі, по 150 гривень. Будуть два-три роки нестися", - говорить Ірина.

"Люди практично нічого не купують. Із-за дорогих кормів дуже погано іде торгівля. Корма зараз на 80 гривень подорожчали. Треба 425 гривень віддати за 25 кілограмів комбікорму. Дуже поганий сезон. У минулому році птиці вже не було в такий період. Люди закуповували по 50-100 штук. А зараз беруть максимум 20. Може й правда грошей немає", - розповідає 42-річна Ганна Мельченко з Полтави.

Продавчиня говорить, що найбільше купують качок породи Мулард.

Автор: Олена Луценко
  Гуси на ринку в Полтаві коштують 80-85 гривень
Гуси на ринку в Полтаві коштують 80-85 гривень

"Вони не кричать, виростають до 5 кілограмів. Різати можна в чотири місяці. Ми самі їх вирощуємо дома. 20 років займаємося. Яйця із Франції, Голландії, Польщі, Угорщини. Продавати починаємо в квітні", - додає Ганна Мельченко.

У кінці ряду гусей, бройлерних качок і курчат продає подружжя з села Гожули Полтавського району.

"Зараз зерно дуже дороге. Маточне стадо гусей держать - це не для пенсіонерів. Пенсії по 1700 гривень у людей. Рік тому ще брали по 30-50 гусей. Зараз таких одиниці. Маточне стадо вирізають. Їдять закордонні окорочка на хімії. У мене пенсія така, що доводиться додатково працювати", - каже 62-річний Олексій Григорович.

Між рядами ходить 60-річна Марія Чумак із села Василівка Полтавського району.

Ніякі вони не обідрані. Випустіть їх на волю і стануть справжніми красунями через місяць

"Хочу взяти десятків два або три курчат. Не знаю, чи вони чистопородні. На інкубаторі надійніше купувати. Та в людей непогані кури теж", - говорить вона. Запитує в продавчині, чи віддасть дешевше.

"Та ви що. Це ж голошийки, вони класні. Будете задоволені. Одна курка 30 гривень коштує, дешевше не знайдете. Давайте вам виберу шустрих курчаток", - пропонує продавчиня.

Відро кукурудзи і ячменю на ринку коштує 70 грн. У таку ж ціну суміш кукурудзи, ячменю, насіння соняшника, макухи, сорго і проса. Мішок комбікорму для курчат - 180 грн. Аптечка для добових курей - 50 грн, поїлка - 10 грн.

"Стою сьогодні без діла. Мало кормів купують в цьому році. Раніше в такий період покупців було так багато, що пройти неможливо між рядами. Зараз майже порожньо і це вже другий рік так. Багато населення виїхало за кордон — це перша причина. Друга - пенсіонери по таким цінам не будуть купувати, їм накладно. Раніше гусей і качок брали по 50-100 штук, а зараз 5-10", - зазначає продавець Олександр Тимошенко.

На одній із торгових точок 59-річна Наталія Самойленко з Полтави обирає 5-місячних курей. Її чоловік тримає дві сумки з коробками всередині.

"Отакі курочки зозулясті по 110 гривень, інші по 150. Їм по 5 місяців. Дуже красиві. Несуться гарно. Я вам виберу таких, що будуть зразу нести яйця", - пропонує продавчиня. Перевертає курку лапами догори. - Дивіться, лапки жовтенькі. Курка хороша, молода".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У здорового гусеняти велика голова і коротка шия

"Согласна, хороші кури. Но дуже дорого, — відповідає Наталія Олександрівна. Притискає курку до грудей, гладить. Нігті на її руках нафарбовані червоним лаком. Потім кладе курку до сумки.

Раніше в такий період покупців було так багато, що пройти неможливо між рядами

"Хочемо на літо купити курей. Завжди своїх маю. Але в цьому році так холодно, що квочка чомусь не заквоктала. Я в курях не розбираюся, вибираю по красоті. Хочу, щоб гарні бігали в дворі. Оця мені не подобається, не наїжена. А оця шустра, хороша", - віддає курку продавчині.

Бере 10 штук. Просить заклеїти сумку скотчем. Пояснює, що везтимуть із чоловіком курей у тролейбусі.

За тиждень яйця в Україні подешевшали на 9%. Найдорожче десяток коштує в центральній частині України — 26 грн, найдешевші в західній — 20 грн. На сході їх продають по 21 грн, на півдні — по 25 грн за 10 штук.

Зараз ви читаєте новину «"Такі кури - дачний варіант. Їх потримали до жовтня, порізали й забули"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути