вівторок, 28 серпня 2012 00:04

Світова економічна криза стала благословенням для мафії - The New York Times

Світова економічна криза стала благословенням для мафії - The New York Times
svit24.net

"Світова фінансова криза стала справжнім благословенням для організованої злочинності. Серія недавніх скандалів виявила зв'язок між деякими з найбільших банків і підпільним світом бандитів, контрабандистів, торговців наркотиками і зброєю", - пише журналіст Роберто Савіано в статті для The New York Times.

Взаємовигідні відносини між банкірами і гангстерами не нові, але примітним є те, що вони досягли вищого міжнародного рівня у фінансовому світі, вважає автор.

Минулого місяця розслідування, організоване Сенатом США, виявило, що HSBC протягом десятиліття забезпечував проведення фінансових трансакцій мексиканських наркодилерів, саудівських фінансистів зі зв'язками в "Аль-Каїді" та іранських банкірів, які намагалися обійти американські санкції, пише видання.

"У багатьох випадках гроші, отримані від продажу наркотиків, були єдиним ліквідним інвестиційним капіталом, доступним деяким банкам, коли криза досягла свого піку", - цитує автор італійського економіста Антоніо-Марію Косту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італійського мафіозі вбили на пляжі на очах у відпочиваючих

В якості прикладів такого засилля злочинності автор наводить ситуацію в Греції та Іспанії. У Греції, у міру того як звичайне кредитування ставало все менш доступним, все більше греків стали звертатися до лихварів. У Салоніках поліція виявила кримінальну структуру, позичає гроші під 5% і навіть 15% в тиждень і карати неплатників.

"На даний момент Іспанія буквально колонізована місцевими кримінальними угрупованнями, а також італійськими, російськими, колумбійськими і мексиканськими злочинними організаціями", - стверджує автор.

У 2006 році Центральний банк Іспанії досліджував звернення великої кількості купюр в 500 євро. Кримінальні організації воліють ці банкноти, оскільки вони не займають багато місця, зазначає журналіст. У 2010 році британські пункти обміну валют відмовилися приймати ці купюри, після того як було виявлено, що 90% трансакцій, в яких вони зверталися, були пов'язані зі злочинною діяльністю, пише видання.

Зараз ви читаєте новину «Світова економічна криза стала благословенням для мафії - The New York Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути