Ексклюзиви
понеділок, 14 лютого 2022 09:51

Судна ігнорують заборонені росіянами зони в Чорному морі

Вчора, 13 лютого, розпочалися навчання ВМФ Росії в Чорному морі. Напередодні Росія оголосила 5 зон забороненими для руху суден у зв'язку з проведенням навчальних стрільб.

Втім, згідно з даними сервісу відслідковування морського трафіку marinetraffic, поки судна ігнорують приписи росіян.

Так, станом на 9:30 ранку 14 лютого контейнеровоз Julius S з осадкою 11 метрів рухається в напрямку Одеси забороненою зоною. Вночі відразу декілька сухогрузів також пройшли нею. Низка суден рухаються зоною обмеження вздовж берегів Криму, тощо.

Згідно офіційних даних Адміністрації морських портів (АМПУ), усі морські порти станом на 8:00 14 лютого працюють без обмежень операційної діяльності. Згідно з оперативним зведенням АМПУ, гирло "Бистре", Бузько-Дніпровсько-лиманський канал та Херсонський морський канал відкриті.

Тим часом, "Держгідрографія" проводить позапланові проміри глибин у північно-західній частині Чорного моря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія змінила зони навчань в Чорному морі і створила напругу біля власних портів - карта

Роботи проводяться для визначення морського коридору для проходу торгових суден в українські порти в умовах російських військових навчань та запроваджених обмежень.

На національних морських навігаційних картах України вказано глибини у цьому районі за результатами гідрографічних робіт 2017 року. Відповідно до цих промірів глибини становлять від 15 до 22 м.

Співрозмовники Gazeta.ua стверджують, що у приписаному росіянами коридорі глибини понад 20 метрів складають лише близько 1 км, що може спричинити затори руху суден.

 

Нагадаємо, що з 13 по 19 лютого окремі райони Чорного моря, включаючи частину виключної морської зони України, перекрито РФ для проведення заходів щодо бойової підготовки. Це може значно ускладнити рух суден в напрямку портів Росії та України

Зараз ви читаєте новину «Судна ігнорують заборонені росіянами зони в Чорному морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути