середа, 20 травня 2020 17:59

Суд вирішив долю обох газових "Північних потоків"

Суд вирішив долю обох газових "Північних потоків"
Загальний суд ЄС відхилив позови власників "ПІвнічних потоків". Фото: reuters.com

Загальний суд ЄС відхилив позов компаній Nord Stream AG та Nord Stream 2 AG, які стоять за будівництвом газогонів "Північний потік" і "Північний потік-2".

Як повідомляє "Громадське", суд постановив, що обидва вони не можуть претендувати на звільнення від дії директиви, що визначає правила функціонування ринку газу в межах ЄС.

Суть позову в тому, що компанії - будівники газогонів просили суд звільнити "Північний потік" і "Північний потік-2" з-під дії Директиви ЄС 2009/73 (Третього енергетичного пакета ЄС) від травня 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поховати "Північний потік-2": Україна домовляється зі США

Документ встановлює правила функціонування газового ринку ЄС. У ньому наголошується на тому, що на трубопроводи, які підключаються до ГТС Євросоюзу, також поширюються норми європейського енергетичного права. Зокрема, в таких газогонах мають бути розділені постачальник газу та транспортувальник.

Тобто "Північні потоки", які будують для російського "Газпрому", мають знайти іншу компанію для постачання газу. Також 50% їхніх пропускних можливостей повинні бути зарезервовані для альтернативних постачальників.

"Північний потік-2" — російський газогін, який будує компанія Nord Stream 2 AG. Єдиним акціонером останньої є Газпром. Загальна потужність газогону з уже наявним "Північним потоком" становить 55 млрд куб. м газу. "Північний потік-2" проляже вздовж газопроводу "Північний потік" дном Балтійського моря до німецького міста Грайфсваль, щоб мінімізувати прокачування газу через Україну.

Газогін "Північний потік-2" досі не добудовано через те, що 21 грудня 2019 року компанія Allseas призупинила роботи через санкції США.

Зараз ви читаєте новину «Суд вирішив долю обох газових "Північних потоків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути