понеділок, 19 березня 2018 14:28

Суд визнав недійсними договори Укрнафти майже на 3 млрд

Суд визнав недійсними договори Укрнафти майже на 3 млрд
НАК "Нафтогаз" належить 50% + 1 акція Укрнафти, групі компаній "Приват" Ігоря Коломойського - майже 42% акцій. Фото: Слово і Діло

Суд визнав недійсним договори між ПАТ "Укрнафта" та ТОВ "Котлас" на загальну суму 2,94 млрд грн.

Відповідне рішення ухвалила колегія суддів Київського апеляційного господарського суду за результатами розгляду скарги детектива Національного антикорупційного бюро, пише "Слово і Діло".

У НАБУ просили визнати недійсним 71 договір на поставку нафтопродуктів загальною вартістю 3,48 млрд грн. Договори уклали між Укрнафтою та "Котласом" із порушенням статуту товариства та закону "Про акціонерні товариства".

Укрнафта уклала з ТОВ "Котлас" договір на реалізацію нафти на загальну вартість понад 3 млрд грн. Водночас її поставку не сплатили й відстрочили на основі відповідного листа від службових осіб "Котласу". За версією слідства, поставку нафти так і не сплатили.

У липні 2015 року Укрнафта і "Котлас" уклали нові договори на поставку приватною компанією ПАТ "Укрнафта" нафтопродуктів на загальну суму 3,4 млрд грн.

Попри відсутність сплати з боку ТОВ "Котлас", Укрнафта перерахувала компанії 3,4 млрд грн авансу.

За статутом ПАТ "Укрнафта", рішення про укладення договорів купівлі-продажу на суму, що перевищує 50 млн грн, належить до компетенції наглядової ради товариства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коломойський може відсудити $ 5,5 млрд "Укрнафти" - експерт

Щоправда, за попередньою змовою між чиновниками Укрнафти та "Котласу", договори поставки нафтопродуктів були розбиті на дрібніші – вартість кожного не перевищувала 50 млн грн.

Детектив зазначив, що порушенням вважається укладання договорів, що перевищують 10% від вартості активів за даними останньої річної фінансової звітності акціонерного товариства.

На кінець 2014 року вартість активів Укрнафти становила 33,6 млрд грн. Таким чином, зазначений правочин становив 10,37% вартості активів Укрнафти.

Колегія Київського апеляційного госпсуду визнала недійсними 60 із 71 договору на загальну суму 2,944 млрд грн.

2016 року НАБУ почало розслідування за фактом формування дебіторської заборгованості Укрнафти у розмірі 7,745 млрд грн за договорами на продаж сирої нафти. У липні Укрнафта подала в суд 6 позовних заяв з проханням зобов'язати ТОВ "Прикарпаттянафтотрейд", "Котлас", "Техтрейд груп", "Галнафта", "Гарант-УТН" погасити перед нафтовидобувною компанією заборгованість в загальній сумі 7,587 млрд грн. За даними ЗМІ, власниками ТОВ "Котлас" є офшори, які пов'язані з групою "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

Зараз ви читаєте новину «Суд визнав недійсними договори Укрнафти майже на 3 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути