Ексклюзиви
пʼятниця, 20 жовтня 2017 14:35

Штрафи за борги держави по субсидіях заплатять споживачі - комітет ЖКГ

Штрафи за борги держави по субсидіях заплатять споживачі - комітет ЖКГ
Глава комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Олена Бабак каже, що на сьогоднішній день для покриття всіх необхідних витрат на оплату послуг до кінця року додатково необхідно не менше 10 млрд грн. Фото: Самопоміч

Через недофінансування урядом субсидій на оплату комунальних послуг, висока загроза зриву опалювального сезону в країні існує постійно. Про це говорять народні депутати - члени парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

Зокрема, за словами заступника глави комітету Олени Бабак, на сьогоднішній день для покриття всіх необхідних витрат на оплату як вже наданих послуг, так і на субсидії, що залишилися до кінця року 2,5 місяця додатково необхідно не менше 10 млрд грн. Аналогічну суму недофінансування депутат бачить і в проекті бюджету на 2018 рік.

"Заздалегідь мінімум 10 млрд грн не вистачає. Це за умови, що тарифи будуть стабільними. А ми бачимо, що зі зміною мінімальної заробітної плати, яка йде, прожиткового мінімуму, який закладається в проект бюджету, це однозначно призведе до підвищення цін. У першу чергу - на послуги з утримання будинків і споруд прибудинкових територій", - зазначила депутат.

Вона нагадала, що в поточному році Верховна Рада вже одного разу вносила зміни до держбюджету, де спочатку було передбачено 47 млрд грн на субсидії. Змінами, внесеними в червні-липні, до кошторису додали ще 14 млрд грн. Однак за даними Держказначейства, на сьогоднішній день постачальники комунальних послуг вже надали послуг на більш, ніж 61 млрд грн, при тому що опалювальний сезон ще не почався.

"Ми вже бачили місто Київ (відключення гарячого водопостачання за борги перед газопостачальними компаніями, які не могли бути погашені через борги уряду по субсидіях - ред.). Вже в три рази. Зараз в Запоріжжі вже в рази, в п'ять до десяти разів йде підвищення фактично квартирної плати. На це (покриття різниці між ринковим тарифом і можливостями громадян їх оплачувати - ред.) грошей в бюджеті немає", - підкреслила Бабак.

"Це загрожує опалювальному сезону постійно. Тому що постійно накопичується борг у підприємств теплопостачання перед постачальниками газу. Відповідно, на ці суми нараховуються штрафні санкції. І відповідно ми, як споживачі в кінцевому повинні з якогось бюджету фінансувати ці штрафні санкції. І потім або з бюджету, або з бюджету місцевого або державного треба буде їх компенсувати. Тобто в кінцевому рахунку ми - споживачі - заплатимо це через наші податки", - додала народний депутат.

Аналогічної думки дотримується і член комітету Юрій Одарченко.

"Зараз визначається сума, яка потрібна для того, щоб закрити всі фінансування по субсидіях. На наступному комітеті вона буде озвучена. І комітет ще раз звернеться до Кабінету Міністрів, щоб ці гроші були виділені. На місцях дуже великі напруги щодо того, що комунальні підприємства поки на собі несуть ці навантаження", - зазначив він.

Відповідаючи на питання про можливі загрози зриву опалювального сезону, депутат зазначив, що зараз стоїть питання неможливості укладення договорів на поставку газу. "Питання поставок газу зараз вирішується. Я думаю, що всі теплоенерго і ТЕС будуть отримувати газ. Це питання заборгованості по субсидії, вони будуть вирішувати в поточному порядку", - додав він.

Депутат також висловив надію, що уряд не допустить кризових ситуацій, пов'язаних із зривом опалювального сезону.

За даними Держказначейства, станом на 18 жовтня підприємства-постачальники комунальних послуг надали послуг на суму 63,7 млрд грн, в той час як річним розписом передбачено фінансування субсидій на рівні 61,2 млрд грн.

18 серпня цього року Кабінет Міністрів своєю постановою № 558-р перерозподілив 2,4 млрд грн з одних областей в інші. В результаті в одних регіонах спостерігається дефіцит по виплатах субсидій, в інших - профіцит. Наприклад, з Дніпропетровської обл. зняли 35 млн грн, з Донецької - 119 млн, а з Києва - 1,465 млрд грн.

Борг держбюджету за підписаними, але не оплаченими протоколам перед Києвом становить на 18.10.2017 року 468 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Штрафи за борги держави по субсидіях заплатять споживачі - комітет ЖКГ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути