Ексклюзиви
субота, 14 листопада 2015 13:01

Стартував новий кадровий скандал у Держлікслужбі

Стартував новий кадровий скандал у Держлікслужбі
Фото: antikor.com.ua

Після неоднозначного "звільнення за власним бажанням" в.о. голови Держлікслужби Олени Алексєєвої негласно даний старт новому кадровому конкурсу з підбору керівника цього відомства. У перших рядах – перевірені кадри часів міністрів Аніщенко-Богатирьової.

Посада голови Держлікслужби залишається вакантною вже майже дев'ять місяців, оскільки 4 березня 2015 року Кабмін провів масові звільнення в Службі: попереднього голову відомства Михайла Пасічника, а також керівників ряду її регіональних підрозділів, пишуть Экономические Известия.

Спочатку нічого не віщувало скандалу: 6 травня 2015 р. Мінздоров'я оголосило відкритий конкурс на посаду голови Держлікслужби. У конкурсі взяли участь більше 30 кандидатів. Міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі навіть запропонував прем'єр-міністру призначити головою Держлікслужби Сергія Гур'єва, який з 2011 р. очолював науково-експертну раду Держлікслужби з питань держреєстрації медвиробів, але на цьому процес зупинився. Причини публічно ніхто не називав. Проте негласно відомо про дві.

По-перше, пан Гур'єв очолював Науково-технічну раду при Держслужбі лікарських засобів в часи, коли Службу очолював звільнений згодом за корупцію Олексій Соловйов, а також був співавтором і науковим керівником голови відомства. Що для розуміючих людей давало вагомі підстави вважати кандидата маріонеткою корупціонерів, що відійшли від справ лише формально.

По-друге, виходить на фінішну пряму процес реорганізації Держслужби лікарських засобів, в яку передані ще й функції Держслужби з контролю за наркотиками, – відповідне розпорядження Кабміну було видане в середині червня 2015 року, якраз у цей момент і "повис" кадровий конкурс. Тоді ж Алексєєва була призначена керівником комісії з реорганізації відомства. Але протрималася трохи більше чотирьох місяців і пішла у відставку.

Ось так Держлікслужба залишилася без голови і без реорганізатора. Тому відразу слідом за відставкою Алексєєвої була розгорнута бурхлива діяльність по реанімації конкурсу на займання вакантної посади голови нового лікарського супервідомства. Це крісло стало як мінімум удвічі привабливіше і впливовіше завдяки тому, що в сферу його повноважень включені наркотики і прекурсори. Кого ж готують в нові диктатори українського фармринку? Від кого залежатиме освоєння багатомільярдного бюджету на держзакупівлі медикаментів, інструментів і обладнання?

У колах експертів фарміндустрії все голосніше і з усе більшими побоюваннями обговорюють кандидатуру Наталії Гудзь, відомої тим, що вона зробила свій перший потужний кар'єрний ривок під опікою скандально прославленого Олексія Соловйова ще в 2007 році. Також Гудзь відома тим, що за часів "пізнього Чорновецького" і "раннього Попова" вона стала першою людиною в регулюванні столичного фармринку – спочатку в КП "Фармація" на посаді начальника відділу систем якості, а потім послідовно на чолі столичної Держінспекції з контролю якості ліків і Держлікслужби в м. Києві.

Саме Наталію Гудзь називають креатурою Соловйова, що дозволяла йому контролювати закупівлі препаратів і засобів за кошти найоб'ємнішого муніципального бюджету – столичного (до речі, одного з найкорумпованіших). Особливість столичного фармринку підтверджується нещодавніми скандалами довкола закупівель лікарських засобів київською владою за цінами, завищеними навіть проти тих, які фігурують у тендерах безпосередньо Мінздоров'я.

Наскільки впливовими залишаються патентовані фармкорупціонери, стане зрозуміло зі складу претендентів на крісло голови Держлікслужби. Якщо серед конкурентів Гудзь будуть виключно технічні кандидати і "старі кадри" на зразок Гур'єва, хвилюватися нічого – справа Аніщенко-Богатирьової процвітатиме й надалі.

Зараз ви читаєте новину «Стартував новий кадровий скандал у Держлікслужбі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути