Ексклюзиви
четвер, 02 листопада 2017 16:29

Стало відомо, чому затримують зарплату

Стало відомо, чому затримують зарплату
На промисловість припадає 76% затримок по виплаті зарплати, ще 24% - на інші сфери. Фото:Телеграф

У державному та приватному секторі заборгованість по виплаті зарплат українцям досягла 2,5 млрд грн.

З початку року заборгованість зросла на 38% - 700 млн грн, повідомляє "Сегодня" з посиланням на дані Держстату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали області, де платять найбільші зарплати

Експерти стверджують, що розмір заборгованості зростатиме. При цьому частина працівників не отримають свої гроші., оскільки закінчиться термін давності.

На промисловість припадає 76% затримок по виплаті зарплати, ще 24% - на інші сфери. При цьому 54% невиплат стосуються працюючих структур. Інші 46% – це підприємства-банкроти та економічно неактивні.

Порівняно з трьома кварталами 2016 року на працюючих підприємствах заборгованість по виплаті зарплат зменшилась на 11,7%. Однак розмір невиплат по непрацюючим підприємствам збільшився у вісім разів – з 2,1% до 16,1%.

Найбільше заборгували Луганська (531,8 млн грн) та Донецька (508,6 млн грн) області. Найкраща ситуація у Закарпатській (2,5 млн грн) та Чернівецькій (2 млн грн) областях. На Буковині борг припадає на працюючі підприємства, на Закарпатті такого боргу – 80%.

Експерти зауважують, що за невиплату заробітної плати керівники підприємств несуть як адміністративну (догана, штраф 510-1700 грн), так і кримінальну (штраф від 8500 до 22 500 грн, при розтраті "зарплатних" грошей - 3-5 років в'язниці) відповідальність.

"Довести той факт, що шеф свідомо не виплачував кошти і посадити його до в'язниці – малоймовірно. Зазвичай люди відсуджують власні гроші. Але зробити це досить важко, особливо коли підприємство – банкрот", - пояснив юрист Володимир Столітній.

У жовтні реальна зарплата зросла на 1,3% порівняно із серпнем 2016 року і на 1,7% щодо вересня 2016-го.

7351 грн становила середня номінальна зарплата штатного працівника підприємств, установ та організацій у вересні 2017 року, передає Держстат.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, чому затримують зарплату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути