середа, 06 лютого 2013 09:12

США хочуть розповісти Україні, як безпечно видобувати сланцевий газ

США хочуть розповісти Україні, як безпечно видобувати сланцевий газ
Фото: pinchukfund.org

США готові поділитися з Україною екологічно безпечною технологією видобутку сланцевого газу.

Як повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості, про це під час засідання україно-американської робочої групи з питань енергетичної безпеки заявив представник Держдепартаменту США з питань міжнародної енергетики Карлос Паскуаль.

"США мають технології екологічно безпечного видобутку сланцевого газу, і цим досвідом вони готові поділитися з Україною", - сказав він.

Паскуаль також зазначив, що за останні роки США істотно наростили видобуток сланцевого газу, і це дозволило відмовитися від імпорту вуглеводнів.

У свою чергу міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький розповів американцям про нещодавно підписану Угоду про розподіл продукції з корпорацією Shell, а також спрогнозував підписання договорів з компаніями Chevron і ExxonMobil найближчим часом.

Він також зазначив, що важливим напрямом зусиль уряду є диверсифікація джерел енергопостачання.

"Так минулого року докладалося багато зусиль для запуску проекту будівництва LNG-терміналу, укладання контрактів з альтернативними постачальниками газу, зокрема компанія RWE, а також для пошуку місця України в регіональних енергетичних проектах", - сказав міністр.

Нагадаємо, 24 січня компанія Shell, ТОВ Надра Юзівська і уряд Украіни оголосили про підписання угоди про розподіл продукції на розвідку, розробку і видобуток вуглеводнів на Юзівському ділянці, розташованій на території Донецької і Харківської областей України.

Згідно з підписаною угодою, компанія Shell і Надра Юзівська мають по 50% часток участі кожна. Shell буде оператором проекту, відповідальним за всі роботи в рамках угоди. Права та зобов'язання інвесторів будуть визначені в угоді про операційну діяльність, яке належить підписати після укладання УРП.

Угода про розподіл продукції підписана строком на 50 років. Початковий етап геологічного вивчення передбачає отримання двомірних і тривимірних сейсмічних даних та буріння 15 свердловин на Юзівському ділянці.

Зараз ви читаєте новину «США хочуть розповісти Україні, як безпечно видобувати сланцевий газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути