четвер, 10 лютого 2011 12:09

США: Через Україну світ страждатиме від нестачі пшениці

США: Через Україну світ страждатиме від нестачі пшениці

Світові запаси пшениці будуть меншими через зниження виробництва в Україні. Про це йдеться в повідомленні Міністерства сільського господарства США (USDA).

"Світові запаси становитимуть 177,77 мільйонів тон станом на 31 травня, що на 0,1% менше, ніж прогнозувалося в січні (177,99)", - йдеться в доповіді.

За оцінками USDA, в Україні було вироблено 16,85 млн тон пшениці, що на 2% менше оцінки минулого місяця (17,2 млн тон). До сьогоднішнього дня ф'ючерси на пшеницю зросли на 81% на Чиказькій товарній біржі після посухи в минулому році, що скоротила виробництво у Східній Європі.

Вчора ф'ючерси на березневу поставку зросли на 15,5 цента (1,8%), та становили 8,7425 доларів за бушель.

Раніше уряд США висунув претензії до політики на ринку зерна в Україні. Американці пригадали і квоти, і "Хлібінвестбуд", і монополізм Аграрної біржі, проте запевнень у тому, що проблеми буде розв'язано найближчим часом, так і не отримали.

7 лютого українські чиновники зустрічалися з управлінням торговельного представництва США (USTR) - відомства, яке займається питаннями торговельної політики країни. Приводом для зустрічі стали дії українського уряду на зерновому ринку і їхній вплив на бізнес американських компаній в Україні.

Нагадаємо, американські компанії, що працюють на зерновому ринку, зазнали збитків через запровадження обмежень експорту збіжжя, а потім стали жертвою дискримінації при розподілі квот.

Список претензій, які були озвучені в Мінекономрозвитку, містив усі резонансні рішення українського уряду останніх місяців. Передусім в американської сторони викликала питання сама необхідність запровадження квот, якщо отриманий урожай (39,3 млн тонн) хоч і менший за показник попереднього року, проте однак істотно вищий за середній результат для України. Проте, як уточнила директор USTR з питань Росії і Євразії Бетсі Хефнер, сам факт квотування був би прийнятним, якби уряд зумів забезпечити прозорий розподіл експортних обсягів.

"У січні при розподілі квот жодна американська компанія, як і більшість транснаціональних зернотрейдерів, не змогла отримати квоту. При цьому значні обсяги були надані порівняно молодій компанії "Хлібінвестбуд". За її словами, "в деяких кабінетах у Вашингтоні це назвали дискримінацією", - зазначила вона.

Як повідомлялося, раніше Кабінет міністрів України продовжив квотування експорту зерна до 31 березня 2011 року і збільшив розміри квот на 1,5 млн тонн, повідомив 8 грудня міністр аграрної політики. "Питання вже розглянули. Квоти продовжено до березня рішенням Кабміну. Також квоти збільшено на 1,5 млн тонн", - сказав міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

За словами міністра, квоту на пшеницю збільшено на 500 тис тонн, на кукурудзу - на 1 млн тонн.

Раніше Міністерство економіки України запропонувало продовжити до 31 березня 2011 року квотування експорту зерна, запроваджене урядом до 31 грудня 2010 року, і збільшити квоту в цілому на 1,5 млн тонн - до 4,2 млн тонн. Пропонувалося збільшити квоту на кукурудзу на 1 млн тонн - до 3 млн тонн і пшениці - на 0,5 млн тонн, до 1 млн тонн. На ячмінь квота залишається незмінною - 0,2 млн тонн.

Україна запровадила до 31 грудня 2010 року квоти на експорт 2,7 млн тонн зерна. Експортна квота на пшеницю становить 0,5 млн тонн, ячмінь - 0,2 млн тонн, кукурудзу - 2 млн тонн. Постанова також запроваджує фактично заборонну квоту в обсязі 1 тис тонн на експорт жита і гречки.

За матеріалами: ТСН, Bloomberg, Newsru

Зараз ви читаєте новину «США: Через Україну світ страждатиме від нестачі пшениці ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути