пʼятниця, 18 грудня 2020 18:03

Справу "Роттердам+" закрили

Справу "Роттердам+" закрили
Антимонопольний комітет дійшов висновків, що цінова конкуренція у зв'язку з значним державним впливом була обмеженою. Фото: unsplash

Антимонопольний комітет закрив справу "Роттердам+" через недоведеність порушення.

Зібрані докази не підтверджують, що дії НКРЕКП надали підприємствам пільги чи інші переваги, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів, повідомляють в АМКУ.

Справу "Роттердам+" почали за інформацією Національного антикорупційного бюро. Там зазначали, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг протягом 2016-2017 років з порушенням спеціального алгоритму визначала оптову ціну електричної енергії.

Це могло бути вигідним для теплових електростанцій, бо надавало їм більше переваг на ринку. Зокрема, якщо порівнювати з атомними електростанціями. Тому дії НКРЕКП могли порушувати законодавство.

За результатом розгляду справи Антимонопольний комітет дійшов висновків, що цінова конкуренція у зв'язку з значним державним впливом була обмежена.

"Протягом 2016-2017 років не відбулося суттєвої зміни часток суб'єктів господарювання на ринку. А також жодного із великих гравців не було усунуто з ринку. Показники фактичної рентабельності усіх видів генерації у 2017 році засвідчили тенденцію до зниження проти 2019 року", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генпрокурорка не хоче поновлювати справу "Роттердам+"

Зазначається, що підходи та принципи формування розміру паливної складової в тарифах АЕС та ТЕС є однаковими, бо визначаються з прив'язкою до міжнародних котирувань.

"Жодна експертиза, наявна в матеріалах справи, не встановлює факту та розміру збитків, завданих учасникам ринку генерації електричної енергії, тобто потенційним конкурентам ТЕС", - кажуть в АМКУ.

Комітет зазначає, що відсутність в діях суб'єктів господарювання чи органів влади порушення законодавства про захист економічної конкуренції не виключає можливого порушення інших норм законодавства України.

Раніше експертиза ВАС показала, що штучне завищення ціни на вугілля й електроенергію за формулою "Роттердам+" завдало 40 млрд грн збитків.

Зараз ви читаєте новину «Справу "Роттердам+" закрили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути