Шоколад може стати делікатесом до 2050 року через катастрофічну зміну клімату.
Про це йдеться в доповіді Міжнародного центру тропічного сільського господарства.
На думку експертів, через 40 років середня температура на заході Африки зросте на 2,3 градуси за Цельсієм, що зробить клімат Гани і Кот-д'Івуара непридатним для вирощування какао-бобів.
Глобальна індустрія шоколаду, обсяги якої оцінюють в $ 9 млрд, отримує майже половину какао з ферм цих держав.
Як відзначають автори дослідження, какао-боби на заході Африки є еквівалентом готівкових грошей.
"Багато фермерів використовують какао як банкомати. Вони набирають зерна в тари та обмінюють його на медичні послуги або платять ними шкільні збори. Крім того, що обсяги вирощуваного в Гані і Кот-д'Івуарі какао грають стратегічно важливу роль для всієї індустрії шоколаду, какао є фундаментальною основою "нормального життя жителів західної Африки", - йдеться в звіті
На думку експертів, фермери почнуть відчувати вплив кліматичних змін уже в 2030 році.
Раніше найбільший виробник шоколадної продукції Barry Callebaut (постачальник шоколаду для Nestle і Hershey) висловлював побоювання, що дефіцит шоколаду і зростання цін на какао можуть спровокувати зниження споживання продукту.
Коментарі
2