Ексклюзиви
четвер, 15 жовтня 2020 17:20

Соціальні видатки на наступний рік можуть бути збільшені

Соціальні видатки на наступний рік можуть бути збільшені
Соціальні видатки на 2021 рік зростуть на 5,7 млрд. Фото: Pixabay

У проєкті державного бюджету на 2021 рік на соціальні виплати заклали 322,8 млрд грн, що на 5,7 млрд грн більше порівняно з минулим роком. Про це повідомив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев "Економічній правді".

"Останнім часом у ЗМІ різні "телеексперти" розповідають про урізання соціальних витрат у проєкті бюджету-2021. Хочу розвіяти ці міфи й наголосити, що в Мінфіні передбачили в документі достатній рівень соціального захисту людей в умовах пандемії. Аби це усвідомити, достатньо переглянути основні статті видатків на фінансування пільг, житлових субсидій, соціальних та пенсійних виплат. І переконатися, що в більшості випадків ці показники є вищими, ніж поточного року", - написав Єрмоличев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді пропонують відкласти підвищення мінімалки до кінця наступного року

Заступник міністра додав, що зростання прожиткового мінімуму 2021-го відбудеться вищими темпами, ніж показник прогнозного індексу споживчих цін. Він зросте на 9,3%. Для виплати державних соціальних допомог та компенсацій 2021-го передбачено 67,5 млрд грн (+6,2 млрд).

Єрмоличев зазначив, що за рахунок цих коштів 320 тисяч родин отримають одноразову частину допомоги в разі народження дитини та всиновлення, а 965 тис. родин – щомісячну частину допомоги. Щомісяця 42 тисячі дітей, які перебувають під опікою та піклуванням, 278 тисяч дітей із багатодітних сімей, 324 тисячі дітей, які виховуються самотніми матерями, 195 тисяч малозабезпечених родин, 470 тисяч осіб з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю також отримають державну соціальну допомогу. Крім того, буде надано майже 296 тисяч "пакунків малюка".

"Багато точиться розмов про скорочення фінансування пільг і житлових субсидій. Водночас у видатках бюджету-2021 на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу передбачено 36,6 млрд грн. 2021 року плануємо надати пільги та житлові субсидії майже 5 млн домогосподарств. Ці витрати обраховано відповідно до фактичної потреби та реальної кількості отримувачів цієї державної допомоги 2020 року. Водночас загальний обсяг виділених цього року коштів становить 36,4 млрд грн", - сказав заступник.

Голова Комітету з фінансової, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що проєкт державного бюджету - жахливої якості і його треба рятувати. Гетманцев пропонує зменшити дефіцит держбюджету з 6% до 4,9%. На його думку, великий дефіцит був припустимим цього року через коронакризу, але наступного його бути не повинно.

Зараз ви читаєте новину «Соціальні видатки на наступний рік можуть бути збільшені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути