вівторок, 13 жовтня 2020 10:14

У Раді пропонують відкласти підвищення мінімалки до кінця наступного року

У Раді пропонують відкласти підвищення мінімалки до кінця наступного року
До рішення про підвищення мінімалки до 5 тис. грн, третина працівників була за межею абсолютної бідності. Фото: pixabay

Підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тис. грн було б краще відкласти до 1 грудня 2021 року. Тоді б це менше вплинуло на інфляцію та податковий тиск на бізнес.

Про це заявив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у інтерв'ю ТСН.ua.

З його слів, 2015 року на вимогу МВФ були заморожені соціальні стандарти.

"На сьогодні прожитковий мінімум у бюджеті вдвічі менший за фактичний, який рахує сама держава. Стандарти треба переглядати. Ми робимо це поступово", - каже Гетманцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як до кінця року може змінитися зарплата українців

Він каже, що до рішення про підвищення мінімалки до 5 тис. грн, третина працівників була за межею абсолютної бідності. Тобто, вони заробляли менше, ніж необхідно для фізичного виживання.

"Кожного місяця Мінсоцполітики перераховує фактичний прожитковий мінімум. У липні було 5050 грн, а ми підняли до 5 тис. грн. Інакше кажучи, ми не підняли мінімалку до цього рівня, але наблизилися. Наступного року повинні перейти цю мінімальну межу. Підвищення буде на 9,3%", - пояснив голова комітету.

З його слів, у Раді прагнуть, щоб мінімальна зарплата була вищою за цей мінімум. Також хочуть довести співвідношення середньої та мінімальної заробітної плати до рівня європейських країн.

Данило Гетманцев каже, що тиск на гривню є, але переоцінювати втрати бюджету не варто.

"Бо втрати бюджету, які ми використовуємо на виплату зарплат, компенсуються надходженнями податків. Колосального негативного впливу на бюджет ми не очікуємо взагалі", - каже голова комітету.

Він не заперечує створення додаткового навантаження на бізнес, фонд оплати праці.

"Підвищуючи заробітні плати, ми можемо отримати тінізацію зарплат, коли людей переводитимуть на пів ставки тощо. Так, в цьому є проблема. Тому мені здається, що оптимальною сумою для підвищення зарплати є 6 тис. грн, а не 6,5 тис. грн. Тобто, я б зупинився на 6 тис. грн", - каже Гетманцев.

Із 1 вересня мінімальна зарплата зросла із 4723 грн до 5 тис. грн. Наступного року мінімальну зарплату планують підняти з 1 січня до 6 тис. грн, з липня - до 6,5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «У Раді пропонують відкласти підвищення мінімалки до кінця наступного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути