пʼятниця, 05 жовтня 2018 13:59

Що врятує Україну від наслідків нової фінансової кризи

Що врятує Україну від наслідків нової фінансової кризи
Нова фінансова криза може розпочатися у 2019 році. Фото: depositphotos.com

Нова фінансова криза може розпочатися наприкінці цього або на початку 2019-го. Основний удар приймуть на себе ринки, що розвиваються, та їхні валюти. Серед них сильно постраждає український ринок і найбільше – гривня.

"Без грошей МВФ Україну чекає технічний дефолт. Адже до кінця 2018-го за зовнішніми державними боргами потрібно виплатити 91,34 мільярд гривень або $3,25 мільярди. Наступного року кредиторам потрібно віддати 417 мільярдів гривень держборгу", - повідомив Олександр Гончаров, директор Інституту розвитку економіки України, пише 112.ua.

За його словами, основні внутрішні ресурси не тільки для погашення держборгу, але і для підтримки економіки Кабмін і Нацбанк вже вичерпали. Адже при 18% облікової ставки кредити стали невигідними навіть валютним спекулянтам. Крім того, від високої ставки НБУ залежать відсотки за іпотекою та споживчим кредитам.

"Тепер кредитні транші МВФ - єдине джерело обслуговування держборгу України. Вони перетворилися в круговорот грошових коштів, який, минаючи українську економіку, повертається назад до міжнародних кредиторів. Водночас українців змушують жити за дуже жорсткими правилами МВФ, нарощувати держборг і втрачати промисловість", - каже Гончаров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розпочнеться нова світова економічна криза

Якщо гривню не зробити інвестиційною валютою, настане крах економіки. Адже основним джерелом інвестиційних і довгострокових кредитних ресурсів можуть бути кошти фізичних та юридичних осіб, що знаходяться як за межами країни, так і поза банківською системою всередині країни.

"Україну можуть врятувати інвестиції. Потрібно негайно приступати до реалізації нової Інвестиційної стратегії. Вона передбачає створення в Києві Міжнародного інвестиційного хаба та Української корпорації розвитку. Крім того, це швидкий розвиток внутрішнього ринку спільного інвестування з компаніями з управління активами. Потрібно створити стимули для активізації діяльності недержавних пенсійних фондів і страхових компаній. Ці інституції можуть генерувати у нас довгі інвестиційні кошти в гривні", - резюмував Олександр Гончаров.

Під час фінансово-економічної кризи акції ринків, що розвиваються, подешевшають на 48%, їхні валюти - на 14,4%, американські акції втратять у вартості 20%, а ціни на енергоресурси впадуть на 35%. Щоправда, криза матиме менш негативні наслідки, ніж події 2008-го.

Зараз ви читаєте новину «Що врятує Україну від наслідків нової фінансової кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути