вівторок, 18 вересня 2018 21:10

Як розпочнеться нова світова економічна криза

Як розпочнеться нова світова економічна криза
Глобальна економічна криза може розпочатися з Китаю. Фото: Асоціація консалтингових фірм

Ймовірність світової економічної кризи у 2019-2020 роках дуже велика. Питання в іншому — наскільки глобальною вона буде, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Одна із версій — світова економічна криза розпочнеться з Китаю. Наступного року можуть співпасти короткострокові, середньострокові та довгострокові цикли економічної активності. Короткострокові пов'язані з товарними, сировинними запасами. Середньострокові — з капітальними інвестиціями. Після коротких циклів підприємства скорочують інвестиції, уповільнюють економічне зростання. Довгострокові — з переходом до нового технологічного укладу. У світовій економіці основну роль відіграватимуть нано-, біотехнології, інформаційні та когнітивні", - каже експерт.

Якщо епіцентр кризи буде в Китаї, це матиме потужні наслідки для світової економіки. У тому числі для ринку сировини. Адже Китай — один з найбільших споживачів металу та нафти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким буде курс долара наступного року

"Однак глобальної кризи може й не бути. Її замінить криза на ринку країн, що розвиваються. Так було у 1998 році. Тоді виникла азійська криза. Постраждали Індонезія, Таїланд, Малайзія. Пізніше - Аргентина та Російська Федерація. Сьогодні вже бачимо перші кризові точки - Аргентина, Туреччина. Найближчим часом може приєднатися Бразилія", - говорить Олексій Кущ.

Україна не готова як до глобальної кризи, так і до кризи країн, що розвиваються.

"У 2008 році ми мали внутрішній запас, щоб швидко мінімізувати наслідки кризи. Зараз економіка виснажена, триває війна на Донбасі", - підсумовує експерт.

У 2020 році світу загрожує нова фінансово-економічна криза. За даними JPMorgan, акції ринків, що розвиваються подешевшають на 48%, їх валюти - на 14,4%, американські акції втратять у вартості 20%, а ціни на енергоресурси впадуть на 35%. Щоправда криза матиме менш негативні наслідки, ніж події 2008 року.

Зараз ви читаєте новину «Як розпочнеться нова світова економічна криза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути