вівторок, 23 лютого 2021 13:55

Що важливо знати при оформленні мікрокредиту

Що важливо знати при оформленні мікрокредиту
Кредитор може не розкрити повну вартість кредиту. Фото: pexels.com

Під час оформлення мікрокредитного договору варто бути уважним, щоб не допустити порушень з боку кредитора.

Мікрокредитами вважаються позики на суму до однієї мінімальної зарплати. Надання мікрокредиту має супроводжуватися повним інформуванням клієнта про загальну вартість, реальну відсоткову ставку, супутні витрати тощо. Максимальна сукупна сума штрафів і пені не може перевищувати розмір подвійної суми, одержаної споживачем за таким договором, нагадує "Ліга".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кількість мікрокредитів стрімко збільшується: чого остерігатись українцям

Кредитор може не розкрити повну вартість кредиту, розмір додаткових комісій, ставок та умов кредитування. Такі організації грішать незаконним використанням персональних даних споживача без його згоди колекторськими компаніями та неправомірним нарахуванням надмірних відсотків та пені.

Порушенням є також оманлива реклама. Заборонено рекламувати кредити "під 0%" або "під 0,01%", тому що така інформація є неправдивою.

Якщо мікрофінансова компанія порушує права споживача та не виконує умови договору, то спочатку необхідно звернутися зі скаргою на ім'я керівництва цієї компанії. Якщо споживач не отримав відповідь чи не погоджується з нею, потрібно звертатися до управління захисту прав споживачів фінансових послуг Національного банку. У разі загострення проблеми, необхідно звертатися до суду.

Популярність мікрокредитних організацій в Україні зростає. Вони пропонують швидкі та доступні гроші на підозріло вигідних умовах. Однак через оманливу рекламу і низький рівень фінансової грамотності, українці нерідко стають заручниками позик.

Зараз ви читаєте новину «Що важливо знати при оформленні мікрокредиту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути