неділя, 03 травня 2020 21:10

Що не так з іпотекою в Україні – думка економіста

Що не так з іпотекою в Україні – думка економіста
Справжня іпотека може існувати у країнах з низьким рівнем інфляції та відсотковою ставкою на рівні 1-3%. Фото: pixabay.com

Іпотека під 10% річних, яку обіцяє президент, насправді довгостроковий комерційний проект під заставу нерухомості. За 20 років такого кредиту людина переплачує вдвічі, розповів Gazeta.ua Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford.

"Суть іпотеки, яка працює за кордоном, полягає в тому, що ти купуєш житло, платиш кредит і живеш там. Вносити орендну плату не потрібно. Це вже твоя власність. Там іпотечні кредити пропонують під 1-2%. За 30 років квартира для тебе стає надприбутковою. Можеш продати її і повернути не тільки тіло кредиту, а й відсотки, які платив банку ці роки", - каже Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому українці не поспішають брати кредити

Наголошує, що справжня іпотека може існувати у країнах з низьким рівнем інфляції та відсотковою ставкою на рівні 1-3%.

"Водночас сьогодні зниження відсотків за іпотечними кредитами – це просування інтересів крупних забудовників, які в умовах карантину зіштовхнулися з проблемою продажу квартир. Щоб активізувати попит, хочуть запустити нібито доступну іпотеку", - підсумував економіст.

Облікову ставку Нацбанк зменшив до 8%. У зв'язку з цим президент заявив, що уряд та НБУ планують презентувати програму іпотеки для населення зі ставкою близько 10%.

Зараз ви читаєте новину «Що не так з іпотекою в Україні – думка економіста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути