вівторок, 14 грудня 2021 17:23

Шмигаль пропонує дозволити примусове відчуження землі для будівництва доріг

Шмигаль пропонує дозволити примусове відчуження землі для будівництва доріг
Уряд хоче спростити відчуження землі для будівництва доріг. Фото: bigbud.kmu.gov.ua

Уряд пропонує Верховній Раді дозволити у разі потреби примусове оплатне вилучення земельної ділянки у власника для будівництва доріг загальнодержавного значення.

Відповідний законопроєкт авторства прем'єр-міністра Дениса Шмигаля опублікували на сайті парламенту 14 грудня.

Уряд пропонує надати органам місцевого самоврядування та виконавчої влади право приймати рішення щодо відчуження земельної ділянки у разі виникнення суспільної необхідності та виключно з метою будівництва автомобільних доріг загального користування державного значення. Також - мостів, естакад тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна втратила на "Великому будівництві" Зеленського 55 млрд грн

Якщо з власником земельної ділянки та споруд на ній не досягнули згоди щодо її відчуження, місцеві органи можуть звернутися за спрощеною позовною схемою до адміністративного суду, згідно законопроєкту. Суд має розглянути справу не більш, ніж у місячний термін. Судовий збір під час розгляду таких справ не стягуватиметься.

Перегляд судових рішень здійснюватиме Верховний Суд, при чому розглядатиме не як касаційна інстанція, а апеляційна. Строк апеляційного розгляду справи не може перевищувати два місяці з дня надходження скарги. ВС не зможе повертати справу на новий розгляд. Його рішення у справах про примусове відчуження земельних ділянок для будівництва доріг набуватиме чинності з моменту проголошення та не може бути оскаржене.

На початку листопада 2021 року міністр інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що в межах програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" в Україні у 2020-2021 роках відремонтовано 13 тис. км доріг і 520 мостів, а в наступному році планується зробити ще більше.

Зараз ви читаєте новину «Шмигаль пропонує дозволити примусове відчуження землі для будівництва доріг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути