В Україні за рік печеня з картоплею подорожчала на 20%. На початок листопада 2017-го приготувати страву для 4 осіб коштувало 66,6 грн. Сьогодні - 79,3 грн.
"Печеня з картоплею подорожчала, насамперед, за рахунок свинини. Адже її вартість переважно формує ціна на м'ясо, яке є головним інгредієнтом страви", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.
"Щоб приготувати печеню на 4-5 людей, знадобиться 1,5 кг картоплі, 500 г свинини, по 150 г моркви і цибулі, 50 г соняшникової олії та 100 г сметани. 2017-го картопля на печеню обходилася 8,7 грн, 2018-го - 9,8 грн. За рік подорожчала на 13%", - пише Дорошенко.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштує приготувати популярну новорічну страву
Минулого року 500 г свинини коштували 49,8 грн, цьогоріч - 59,1 грн. За 150 г моркви потрібно було заплатити 1 грн, зараз - 1,8 грн.
"На 100% за рік зросла ціна на цибулю. Минулого року 150 г коштували 75 коп., цьогоріч - 1,5 грн. 2017-го за 50 г олії платили 1,6 грн, 2018-го – 1,7 грн. 100 г сметани за рік подорожчали на 15%", - підсумував експерт.
У жовтні подорожчали 77% продуктів соціального кошика. Сало додало 3,5 грн/кг. Цибуля, сири - 2,5 грн. На гривню подорожчали пшоно, варена ковбаса, сметана та яловичина, свідчать дані Держстату. Дешевшали яблука, гречка та картопля.
Коментарі