четвер, 03 грудня 2020 20:23

Скільки коштувало уряду підтримати підприємців на час локдауну

Скільки коштувало уряду підтримати підприємців на час локдауну

Кожна гривня, інвестована у зведення масштабних інфраструктурних об'єктів, створює на 3,5 гривні додану вартість у суміжних галузях, каже економіст Михайло Кухар про те. як український уряд рятував економіку під час кризи. Не поділяє критики "Великого будівництва".

"На сайті Міжнародного валютного фонду є дані про 192 країни. 25 із них отримали допомогу на стабілізацію економіки під час ковід-кризи. Фонд усім рекомендував чотири основні заходи для пом'якшення падіння і фіксував, як країни їх втілюють. Це податкові та кредитні канікули, виплати для тих, хто втратив роботу, і стимулювання внутрішнього попиту в економіці за рахунок державних закупівель або інвестицій в інфраструктуру. Наш уряд частково втілив лише останній пункт. Маємо невитрачених 40 мільярдів із ковідного фонду. Велика Британія надає роботодавцям 75-80 відсотків компенсації на зарплати людям, яких вони не звільняють. Залишаються без прибутку на квартал, але ніхто не втрачає роботу. Подібна модель у США. У нас могли зробити кредитні канікули. Це коштувало б 4,5 мільярда гривень на місяць. Протриматися треба було три. Набагато менше бізнесів збанкрутували б. У малих підприємств сплата тіла й відсотків кредитів сягає чверті їхніх видатків на місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зарплата 170 доларів - розповіли, коли українці пережили кризу десятиліття

Приватбанк зупинив лише виплати за відсотками. Фонд держмайна не брав орендної плати з підприємств. Багато приватних власників нерухомості теж звільнили бізнес від орендної плати під час локдауну. Але це все. Ні копіювання вдалого західного досвіду, ні слідування рекомендаціям МВФ ми цього року нажаль не побачили".

У Раді планують невідкладно розробити законопроєкт, який має врегулювати проблемне питання, пов'язане з фізичними особами-підприємцями.

Зараз ви читаєте новину «Скільки коштувало уряду підтримати підприємців на час локдауну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути