середа, 10 травня 2017 21:10

Скільки грошей потрібно на повну монетизацію субсидій

Скільки грошей потрібно на повну монетизацію субсидій
Субсидії в Україні отримують 7,4 млн сімей. Фото:Корреспондент

На повну монетизацію субсидій при теперішній кількості отримувачів допомоги знадобиться близько 50 млрд. грн. Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла Марія Яковлєва, член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності.

"Сума коштів на монетизацію, за умови відкриття рахунку із спеціальним режимом використання для кожного субсидіанта і перерахування "живих" грошей, буде дорівнювати розміру загального бюджету субсидій. На 2017 рік це приблизно 50 мільярдів гривень", - каже Марія Яковлєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт назвала мінуси системи субсидій в Україні

Для всіх отримувачів субсидій потрібно відкрити рахунки в банку.

"Там має бути спеціальний режим використання коштів - тільки на оплату житлово-комунальних послуг. На кожен такий рахунок адресно перераховуватимуть субсидію. Монетизація буде корисною для всіх. Для уряду - це контроль та розуміння наскільки правильно нараховують субсидії в державі. Для домогосподарств - це "живі" кошти. Якщо родині вдасться зекономити на комунальних, то ці гроші можна буде використати на підвищення енергоефективності власної оселі", - говорить експерт.

Зменшення опалювальної площі для розрахунку субсидій, збільшення мінімальної зарплати не зменшить кількість отримувачів субсидій.

"Встановлені так звані "соціальні стандарти" значно вищі, ніж реальне споживання. Тому це не вплине на кількість субсидіантів", - додала Марія Яковлєва.

Із 1 травня діє оновлена програма житлових субсидій. Уряд зробив перший крок до монетизації субсидій. Частину невикористаних пільгових грошей видадуть на руки. Це правило діятиме тільки для опалення. Економні родини отримають на рахунок по 690 грн.

За даними Міністерства соціальної політики, субсидії в Україні отримують 7,4 млн сімей.

Зараз ви читаєте новину «Скільки грошей потрібно на повну монетизацію субсидій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути