Новорічне меню зі страв для родини з чотирьох осіб, коштуватиме приблизно 2879,15 грн.
Що 8,4% дорожче, ніж торік. Про це повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік Юрій Лупенко.
Салат "Олів'є" (три кілограми) обійдеться у 285,46 грн.
Найдорожчими інгредієнтами страви стали: ковбаса - 127 грн за 0,5 кг (зростання цін на 10% залежно від виробника), солоні огірки - 38 грн за 200 г (+9,2%), 180 г майонезу - 22,90 грн (+6,9% залежно від марки).
На картоплю ціна зросла порівняно з минулим роком на 75,9%. П'ять картоплин (840 г) коштують 11,68 грн. Ціна зеленого горошку залишилася на рівні минулого року - 45 грн за 0,5 кг. На решту складових салату ціни знизилися: шість яєць коштують 34,56 грн (зменшення ціни на 22,2%), дві морквини (380 г) - 3,33 грн (на 55,3%), дві цибулини (230 г) - 2,99 грн (на 54,4%).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ покращив прогнози щодо української економіки
Внаслідок зменшення цін на цибулю, моркву і буряк (-4,8%) салат "Оселедець під шубою" (1,5 кг продуктів) коштуватиме на 1,2% дешевше рівня минулого року - 133,08 грн.
Левову частку його вартості складе філе оселедця - 100 грн за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 22,90 грн, дві картоплини (280 г) - 3,89 грн, 1 буряк (250 г) - 2,48 грн, цибулина (170 г) - 2,14 грн, морквина (190 г) - 1,67 грн.
Витрати на м'ясні продукти зросли на 7,4%.
Пів кіло нарізки з сирокопченої ковбаси "Салямі" коштуватиме 270 грн (на 8% більше проти цін 2023 року), підчеревини копченої - 247 грн (+4,2%), биток зі свинини свіжий - 260 грн (+4%).
М'ясо птиці залишається найдешевшим поміж видів м'яса. За кілограм філе курячого свіжого доведеться заплатити у середньому 159 грн (зростання ціни на 18,3%).
Загалом вартість 2,5 кг м'ясних продуктів на новорічному столі складе 936 грн.
Оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) - у 116,66 грн, а пачка масла вершкового (200 г) - у 72,04 грн.
Молочні продукти в цьому році додали у ціні 2,2-10,2%.
Вартість овочів на новорічному столі складе у середньому 328,99 грн - на 29% більше вартості минулого року.
Картопля (2 кг) коштуватиме 7,80 грн, гриби (кілограм) - 120 грн (+54%), перець солодкий (0,5 кг) - 67,19 грн (+12,9%), огірки свіжі (0,5 кг) - 46 грн (+32,4%), помідори свіжі (1 кг) - 68 грн (+1,5%).
Фрукти обійдуться у 170,20 грн (зростання вартості на 0,8%). Два кілограми мандаринів коштують 100 грн, кілограм бананів обійдеться у середньому 59 грн, лимон (200 г) - 11,20 грн.
Батон білого хліба коштуватиме 28 грн (+8,5%).
Шоколадні цукерки - у середньому 200 грн за 1 кг (+8,1%).
Шампанське здорожчало на 27,9%, бренді - на 0,5%. Безалкогольні напої обійдуться у 119,72 грн. Солодкі напої зросли у ціні в середньому на 18%.
За делікатеси доведеться додатково заплатити ще близько 525 грн. В залежності від виробника баночка червоної ікри (120 г) обійдеться в середньому у 280 грн, а 200 г червоної риби - у 245 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами складе 3404,15 грн.
Вартість бюджетного варіанту новорічного столу для мешканців Києва складе 3229 грн. Стіл з делікатесами обійдеться у 3819 грн.
Станом на 12 грудня долар в Україні подорожчав на 13 коп. Євро підвищився на сім копійок.
За тиждень пальне на автозаправних станціях подешевшало на гривню за літр.
Минулого місяця середня заробітна плата в Україні зросла до 18 500 грн.
Коментарі