Ексклюзиви
субота, 29 серпня 2020 11:26

Скільки коштує оренда кімнат у Києві

У Києві кімнату можна орендувати в середньому за 3-4,5 тис. грн. Популярне таке житло серед студентів і людей, які приїздять на роботу до столиці. Найнижчі ціни у Деснянському, Святошинському та Дніпровському районах.

Дворівнева квартира

Ціна: 6500 грн, разом із комунальними

Інфраструктура: 5 супермаркетів, парк, 12 хвилин пішки до метро.

Автор: Юлія Карманська
  Диван та крісло тут замінять на нові
Диван та крісло тут замінять на нові

"Кімнату можете подивитися, але в квартирі живе 4 хлопців. Вам буде комфортно?"- запитує Олександр. Він орендує тут житло вже три роки. Каже, що за такі гроші міг би зняти однокімнатку, але в цій квартирі йому дуже подобається.

На першому поверсі розташована кімната, кухня та спільний простір для відпочинку. Олександр проводить на кухню. Від загального простору її відділяє барна стійка. У спільній зоні на відстані розмістили стіл та диван. Поруч - гвинтові сходи на другий поверх. Там знаходяться три кімнати, які здають в оренду. На кожному поверсі своя ванна з душовою кабіною, туалетом, пральною машиною. Підлога з підігрівом, в кожній кімнаті кондиціонер, а в одній - ще й камін.

"Колись власниця квартири планувала тут старість зустріти з чоловіком, вони для себе все робили. Потім чоловік помер, донька поїхала. А у власниці ще будинок є за містом. Вона туди переїхала жити", - розповідає Олександр.

Заходимо у вільну кімнату.

"Диван просто вбитий, крісло теж. Це все вивезуть і власниця купить нове. Перед заселенням тут все підготує прибиральниця. Кімната зачиняється на ключ. З нами жила колись дівчина. Постійно волосся скрізь залишала. В 7 ранку вже щось тарабанить, готує. Просили поводитися тихіше, вона у відповідь йшла на конфлікт. Я питав у хлопців чи не проти, щоб знову дівчина жила. Не заперечували", - говорить квартирант.

Кімната з кутком для паління

Ціна: 700 грн, разом із комунальними

Інфраструктура: Поруч ринок, 3 супермаркети, зупинка міського транспорту.

"А ви звідки, батьки є? Працюєте чи вчитесь, який у вас графік роботи? Візьміть із собою паспорт", - влаштовує телефоном допит господарка квартири. Представляється Любою. Живе на Борщагівці, розповідає як доїхати. Здає "куток" у своїй однокімнатній квартирі. З переваг - ціна і те, що господарка лояльна до курців.

Зустрічає соцпрацівниця, проводить до Люби. У коридорі до стіни зі старими шпалерами притулили брудний матрац для двоспального ліжка. Навпроти - прохід до кімнати.

Господарка лежить на ліжку. Над її головою висить ручка, на яку можна спертись, щоб встати. Каже, що так живе 18 років. Спочатку у неї стався інсульт, потім впала і зламала шийку бедра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оренда житла: порівняли ціни в Україні та Європі

Біля ліжка на табуретці стоять тарілки з їжею. Навпроти - невеликий телевізор, який перекрикує радіо. Балкон відчинений. Там - інвалідне крісло, різний мотлох. Між балконом та ліжком Люби помістився диван. Його і здає в оренду власниця квартири.

"У будні до мене приходить соціальний працівник. А в суботу-неділю треба підігріти їсти, води принести, судно винести. Це хвилин 30 займе. Я їм раз в день. Лежу 18 років, треба худнути", - каже жінка.

Пояснює, що зі зручностей є шафа, холодильник, гаряча та холодна вода, інтернет, пральна машинка. Тарганів, клопів в помешканні немає.

"Я курю. Сусіди тут нормальні. Вчора один заходив. У нього в мами інсульт, то я консультацію давала. Приніс мені еклер. Він мені був винний, бо я його з днем народження вітала", - додає господарка житла. Дістає запальничку.

Розпитує, де зараз живу, чи велику маю сім'ю.

"Ти дзвони. Я буду на місці. Вибирай мене, зі мною не заскучаєш", - додає на прощання.

Кімната біля кладовища

Ціна: 3500 грн, разом із комунальними

Інфраструктура: Поруч торгово-розважальний центр, супермаркети. До маршрутної зупинки - 20 хв пішки.

Автор: Юлія Карманська
  Від порогу до ліжка тут можна зробити один крок
Від порогу до ліжка тут можна зробити один крок

"Ви чотко нас знайшли! - каже власниця будинку. Потрібний провулок ховається між численних СТО. Карти Google показують, що біля будинку знаходиться кладовище.

"Насправді воно знаходиться далі від дому. Але місцеві ходять через нього, бо так ближче. Я коли йшла вперше, то зустріла діда з сокирою. Зразу пригадала картинки з фільмів жахів. Але вдень на кладовищі взагалі не страшно. Якщо не звертати уваги на пам'ятники, то можна подумати, що це просто парк. Білочки бігають", - розповідає вона.

У будинку здають в оренду кілька кімнат. При вході розташована кухня. Там - пральна машина, плита, холодильник, чайник. Все виглядає не надто охайним. Душ та туалет в різних кімнатах, є бойлер. Вартість інтернету входить у вартість оренди.

У самій кімнаті розташували ліжко, шафу, поличку, яка слугує столом. Фото в оголошенні не відповідають дійсності, як і ціна. На сайті вказали на тисячу менше. В будинку, окрім квартирантів, живуть родичі власниці та домашні тварини: собака, кіт і черепахи.

Прохідна кімната для дівчини

Ціна: 3500 грн, разом із комунальними

Інфраструктура: поруч набережна і супермаркети.

Автор: OLX
  У сусідній кімнаті живе чоловік
У сусідній кімнаті живе чоловік

У оголошенні вказано, що шукають тільки дівчину. Житиме в прохідній кімнаті.

"В одній кімнаті буду спати я. Але наступного місяця не вийде заселитися, бо тут буде ночувати власниця квартири. Вона живе за кордоном", - на телефонний дзвінок відповідає чоловік. Говорить зі східним акцентом.

Зі слів чоловіка, у квартирі окрім нього ніхто не живе. Прохідну кімнату зачинити на ключ не вийде. Зі зручностей у помешканні - інтернет, кавомашина, пральна машина, електрочайник, холодильник, мікрохвильовка, бойлер. У кімнаті, яку здають, стоїть диван, фортепіано та телевізор.

"Власники такої нерухомості заробляють на 15-20% більше"

Член Асоціації спеціалістів з нерухомості Сергій Курганов розповідає, що цьогоріч на кімнати зберігся попит, бо деякі навчальні заклади Києва не відкрили свої гуртожитки.

У спальних районах столиці ціни починаються від 2,5 - 3 тис. грн. Ближче до центру, метро чи навчальних закладів вартість оренди коливається від 4,5 до 6 тис. грн, залежно від району.

"Кімнати користувались попитом у сезонних заробітчан. Тобто тих, хто приїжджає ненадовго, працює вахтовим методом. На фоні того, що заробітчан поменшало, а кількість студентів збільшилась - на ринку збереглась рівновага", - пояснює Курганов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштує орендувати квартиру студенту: ціни

За словами експерта, господарям помешкань вигідніше здавати їх покімнатно, ніж повністю. Заробляють на 15-20% більше.

"Оренда 3-кімнатної квартири на Троєщині, якщо її здати комусь одному, не перевищувала б 9 тисяч гривень без комунальних платежів. Якщо здати покімнатно, вийде 10500. Часто цим користуються власники житла, яке розташоване в не дуже привабливих районах. Там попит на нерухомість низький", - додає експерт.

Особливість оренди кімнат в тому, що вона зазвичай короткострокова, порівняно з орендою квартир.

"Є два види кімнат: з власниками та з підселенням. Перші користуються меншим попитом. Вони на 20% дешевші. Якщо кімната з підселенням буде коштувати 3 тисячі гривень, то з власником - 2-2,5 тисячі", - пояснює ріелтор.

Найчастіше орендатори звертають увагу на наявність водонагрівачів, лічильників, щоб менше платити за комунальні послуги. Важливим є територіальне розташування кімнати, аби не витрачати час і гроші на транспорт.

"Карантин сильно вплинув на власників житлової нерухомості. Ми здавали квартиру трьом хлопцям, вони працювали бариста у кав'ярнях. Заклади зачинились, хлопці поїхали додому. Квартира залишилась пустою", - каже Сергій Курганов.

Під час карантину господарі і квартиранти вели перемовини стосовно зниження ціни за оренду. В середньому ціни знижували на 20%.

"Зараз вартість оренди майже повернулася на докарантинний рівень. Але вже немає дикого ажіотажу, як зазвичай у кінці серпня - на початку вересня. Тому тим, хто хоче орендувати кімнату, є з чого вибирати", - підсумував експерт.

У Харкові та Львові винайняти кімнату в середньому коштує 3 тис. грн на місяць, в Одесі – 3,5 тис. грн, у Дніпрі - 2 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Скільки коштує оренда кімнат у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути