середа, 18 квітня 2018 09:20

Шахраї запустили фейкову криптогривню

Шахраї запустили фейкову криптогривню
Шахраї вирішили заробити на зборі коштів від запуску фейкової національної криптовалюти України. Фото: biz.liga.net

Шахраї вирішили заробити на зборі коштів від запуску фейкової національної криптовалюти України.

Перші повідомлення про нову валюту з'явилися на профільному ресурсі в США. В Україні про криптогривню в цей час не підозрювали, повідомляє LIGA.net.

За даними ЗМІ, Нацбанк нібито нарешті запустив свій проект на Blockchain - українську криптовалюту, яка отримала назву eUAH.

В описі говориться, що ініціатором випуску криптогривні є українські держоргани - Держагентство з питань e-government, Нацбанк і Мін'юст. Проект нібито почався в березні. "2018 року заплановано випустити у вільний обіг до 10 відсотків запасу токенов. Початок життя Електронної Гривні", - стверджується в наведеному на сайті тайм-лайні.

У плані вказано, що Україна збирається випустити на Ethereum 50 млн токенів, з яких 5 млн - у вільному обігу.

Однак в Україні про новий проект не знали.

"Національну крипту в Україні роблю тільки я і НБУ", - заявив засновник KUNA Bitcoin Agency і співзасновник Bitcoin Foundation Ukraine Михайло Чобанян. За його словами, eUAH - це фейк.

"Його підробили явно, щоб думали, що це нацкріптовалюта від НБУ", - зауважив він. Будь-шахрай може оформити такий проект за десять хвилин, ще день витратити на запуск сайту. "І ти - НБУ або Federal reserve system", - іронізує бізнесмен.

У Держагентстві з e-government теж не приховували здивування від такої новини. Радник глави відомства Костянтин Ярмоленко теж вважає, що творці eUAH - шахраї. За його словами, їхня мета - зібрати кошти з довірливих користувачів під виглядом державного ICO і зникнути.

У прес-службі Нацбанку відхрестилися від eUAH. У відомстві уточнили що їхній пілотний проект зі створення національної грошової одиниці України в цифровій формі з використанням технології Blockchain зараз знаходиться в стадії розробки і аналізу.

"Він не виноситься на широкий загал і проводиться на умовах волонтерства", - уточнили у відомстві.

Марія Іванова, яка веде проект e-гривні в НБУ, повідомила: інформацію про шахраїв вже передали до департаменту безпеки. Втім, не зовсім зрозуміло, як можна оперативно ліквідувати eUAH. На сайті проекту є тільки загальний e-mail і не вказані контактні особи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардеп "забув" задекларувати біткоїни на 24 млн грн

Біткоін - перша з віртуальних валют, яка захищена від зламування низкою шифувальних (криптографічних) методів. Ця електронна валюта є фактично математичним кодом, який, за словами творців, неможливо підробити чи викрасти. З її допомогою можна здійснювати покупки та інші операції, обмінювати на іншу валюту.

Зараз ви читаєте новину «Шахраї запустили фейкову криптогривню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути