Ексклюзиви
субота, 21 червня 2014 15:02

З Гонтарєвою буде важко працювати міністрам фінансів і економіки — експерт

З Гонтарєвою буде важко працювати міністрам фінансів і економіки — експерт
Фото: zn.ua

Новопризначена голова Нацбанку Валерія Гонтарєва відкрито говоритиме про інфляцію та бюджет. Про це у коментарі Gazeta.ua розповів економіст Олександр Охріменко.

"Порошенко формує команду людей, які не пов'язані з політикою і не мають зв'язків з будь-якою попередньою владою. Хоче створити свою команду виключно з фахівців. Гонтарєва аполітична людина. Ніколи не робила якихось політичних заяв, не була у якихось партіях", - розповів експерт.

Він назвав сильні та слабкі сторони новопризначеної голови НБУ: "Її сильна сторона — те, що Гонтарєва має свою думку і буде її відстоювати. З нею важко буде працювати міністру фінансів і міністру економіки. Тому що вона відкрито говоритиме про інфляцію, бюджет. Тобто ті питання про які інші мовчать, або намагаються не піднімати їх, хоча розуміють що це проблема. Серед негативів можна виділити те, що Гонтарєва ніколи не займалась роздрібним банком. Може не розуміти їх проблеми. Вона більше працювала з корпоративним банком. А вони суттєво відрізняються. Хоча вона дійсно досконалий фахівець з точки зору казначейства, валютного ринку та ринку цінних паперів, зокрема, і державних".

Охріменко порівняв сьогоднішню ситуацію з економікою з 1993-м роком, коли Нацбанк очолив Віктор Ющенко.

"Перед Гонтарєвою стоятиме дуже багато викликів. Валютний ринок не працює. Тому що Нацбанк не формує курс. Тому її перше завдання — навести порядок і повернути контроль на валютному ринку. Бо при Кубіві (попередник Степан Кубів — Gazeta.ua) Національний банк спостерігав за валютним ринком. Друге завдання Гонтарєвої — це повернути довіру до банківської системи. Треба зробити такі умови, щоб населення, якщо не масово понесло гроші, то хоча б припинило масово забирати. А для цього треба вирішити з банками, які не повертають депозити. А таких не мало. Третє завдання — розібратися з податком на відсотки по депозитам. Розумію, що це не зовсім її функція. Але те, що пропонують і там роблять — велика помилка. Також треба буде вирішити багато технічних питань, наприклад, звітувати перед місією Міжнародного валютного фонду. Треба буде звітувати, куди діли золотовалютні резерви, і цей звіт повинен задовольнити МВФ", - розповів економіст.

Зараз ви читаєте новину «З Гонтарєвою буде важко працювати міністрам фінансів і економіки — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути