понеділок, 12 листопада 2018 10:09

Розповіли, хто першим отримає субсидії грошима

Розповіли, хто першим отримає субсидії грошима
З перерахуванням грошей на рахунку українців може виникнути низка складнощів.Фото:bug.org.ua

В Україні першими виплату субсидій грошима відчують 150 тис. родин, які, починаючи з 1 січня 2019-го, вперше оформлять "комунальну знижку".

З 1 січня стартує не повноцінна монетизація, а підготовка і прийняття нормативних актів, відкриття особових рахунків у банках для субсидіантів, - пише "Сегодня" .

Оскільки одержувачів держдопомоги в Україні налічується понад 5 млн осіб, то до 1 травня 2019-го обіцяють відкрити рахунки тільки тим, хто звернувся за субсидією вперше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто у грудні отримає підвищені пенсії

У другу чергу, з 1 травня і до кінця літа, "монетизують тих", хто отримує допомогу від держави тоді, коли немає платежів за опалення (близько 2 млн осіб). На третьому етапі, який обіцяють закінчити до 1 жовтня 2019-го, монетизація компослуг дійде до всіх, хто її потребує.

Старший консультант з питань соцзахисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький зазначає, що з перерахуванням грошей на рахунку українців може виникнути низка складнощів.

"Особові рахунки повинні бути з обмеженим режимом використання, тобто з них можна буде перевести гроші на 5-6 рахунків постачальників компослуг і нікуди більше. В Європі такі платежі знімаються автоматично, як зроблять у нас, незрозуміло. Якщо платити буде кожен, то як: за допомогою інтернет-банкінгу, терміналу, квитанції? Всі можливості повинні бути передбачені, як і можливість зняти заощадження, тільки якщо повністю розрахувався і не раніше".

Також Левицький побоюється, що влада ще уріже соцнорми, перш за все, на опалення, щоб платити менше субсидій. За його словами, наприклад, діюча норма в 4,5 куб. м/міс. на кв. м завищена для утепленого будинку, її можуть скоротити до 4 куб. м.

Якщо субсидію на комунальні послуги нарахували, але в листопаді 2018-го платіжка за газ чи тепло прийшла без її врахування, допомога все-одно буде. Її наявність і розмір можна перевірити у реєстрі субсидіантів.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, хто першим отримає субсидії грошима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути