Ексклюзиви
неділя, 22 липня 2018 10:30

Розпорядник траншів: 74 роки тому заснували Міжнародний валютний фонд

"МВФ - це як мінімум найдешевші гроші. Так, за облігації зовнішньої державної позики виплачуємо від 7,5 до 12 відсотків річних у валюті. Фонд надає кредит під 2-3 відсотки у валюті", - розповів Gazeta.ua економіст Андрій Новак.

Міжнародний валютний фонд заснували 22 липня 1944 року. Комісію зі створення МВФ очолювали економісти Гаррі Уайт і Джон Кейнс. Він повинен був регулювати валютно-кредитні відносини країн-членів і надавати допомогу при дефіциті платіжного балансу.

Автор: Апостроф
  До складу Фонду входять 189 країн. Найбільшу кількістю голосів мають США, Німеччина, Японія, Великобританія, Франція, Саудівська Аравія, Китай.
До складу Фонду входять 189 країн. Найбільшу кількістю голосів мають США, Німеччина, Японія, Великобританія, Франція, Саудівська Аравія, Китай.

Угода про створення МВФ набрала чинності 27 грудня 1945 року. Практичну діяльність Фонд розпочав 1 березня 1947-го.

Автор: news-front.info
  Штаб-квартира МВФ знаходиться у Вашингтоні, США.
Штаб-квартира МВФ знаходиться у Вашингтоні, США.

Сьогодні МВФ має статус спеціалізованої установи ООН. Штаб-квартира організації знаходиться у Вашингтоні, США. Крім того, є відділення у Парижі, Женеві, Токіо і при ООН в Нью-Йорку. До складу Фонду входять 189 країн. Першою країною, яка вийшла зі складу МВФ, в 1950 році стала Польща. Загалом країни-члени впливають на діяльність Фонду відповідно до своєї частки у капіталі організації. Найбільшу кількістю голосів мають США, Німеччина, Японія, Великобританія, Франція, Саудівська Аравія, Китай.

Капітал Фонду формується за рахунок внесків країн-членів. Сьогодні розмір квоти обчислюється на основі даних про економіку країни. У разі виникнення проблем з платіжним балансом країни-члени можуть брати кредит. Резервними валютами є долар США, євро, британський фунт, японська єна та китайський юань. Найперший кредит МВФ видав Франції у 1947 році.

Україна стала членом МВФ 3 червня 1992 року. Перші два транші по $392 млн отримала наприкінці 1994-го - початку 1995 року. Програма була направлена на підтримку переходу від планової економіки до ринкової, зниження інфляції. У квітні 1995-го виділили $1,935 млрд трьома траншами. З 1998 по 2002 роки МВФ виплатив $1,591 млрд із 2,6 запланованих.

Автор: Mind.ua
  Президент України Петро Порошенко у січні 2018-го у Давосі обговорив з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард перспективи отримання траншу.
Президент України Петро Порошенко у січні 2018-го у Давосі обговорив з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард перспективи отримання траншу.

Через фінансову кризу 2008 року, Україна знову звернулася за допомогою до МВФ. Фонд підтвердив готовність виділити кредит у розмірі $16,4 млрд на 15 років під 4% річних для подолання проблем в економіці. Отримали три транші на $10,6 млрд. МВФ припинив фінансування, оскільки держбюджет на 2009 рік був дефіцитним. Після Революції гідності, Фонд затвердив дворічну програму допомоги на $17,01 млрд. У її рамках Україна отримала 4 кредитні транші на $8,7 млрд. Новий очікують восени 2018-го.

"Найближчі три роки для України — це пік зовнішніх боргових виплат. Йдеться про $20 мільярдів гарантованого державою боргу і $5 мільярдів боргу державних підприємств. Cилами держбюджету Україна не зможе сплатити цю суму. Крім того, до кінця року гривня девальвуватиме як мінімум до 30 гривень за долар. Скоріше за все без траншу МВФ не отримаємо обіцяний мільярд євро від ЄС. Тоді країні доведеться оголошувати дефолт. Водночас шанс продовжити програму з Фондом в України є. Вона зробила крок до виконання найпринциповішої вимоги МВФ — створення Антикорупційного суду. Залишилося процедурно запустити його у роботу. Питання з приведенням ціни газу для населення до рівня імпортного дискусійне. Можливо МВФ виказало готовність принаймні відкласти його у часі", - каже Андрій Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна отримає від ЄС 1 млрд євро: умови кредиту

За його словами, всі вимоги МВФ зводяться до однієї — платоспроможність державного бюджету країни.

"Українська влада не спромоглася зробити реформ. Далі тягнути не можна. Польща може дозволити собі не співпрацювати з МВФ. Вона вчасно провела реформи. Економіка країни розвивається, ВВП щорічно зростає", - наголошує економіст.

За 26 років Україна увійшла до числа найбільших боржників МВФ. Посіла друге місце після Греції, яка винна МВФ близько $12,8 млрд. Станом на 31 січня 2018-го сума непогашених боргів України становила $11,93 млрд. У гривні це близько 322 млрд. На початку лютого Україна частково розрахувалася з МВФ за боргами за програму stand-by 2014 року. Заплатила два транші – $375 млн і $87 млн.

Зараз ви читаєте новину «Розпорядник траншів: 74 роки тому заснували Міжнародний валютний фонд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути