вівторок, 07 липня 2020 08:09

Розхитати ринок не вдалося: в НБУ звітують про зміцнення гривні

Розхитати ринок не вдалося: в НБУ звітують про зміцнення гривні
Ситуація на валютному ринку стабілізувалася й різких коливань не спостерігається. Фото: golos.ua

На тлі заяви про звільнення голови правління НБУ Якова Смолія гривня впала на 40-70 коп.

Але ситуація на валютному ринку стабілізувалася й різких коливань не спостерігається. Про це повідомив голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин у Facebook.

"Після заяви Голови НБУ про відставку минулої середи, 1 липня, у засобах масової інформації з'явилися численні коментарі відомих та невідомих експертів, які змагалися у пророкуванні апокаліптичних сценаріїв щодо курсу гривні. Проте поведінка ринків насправді виявилася значно раціональнішою, ніж деякі "пророцтва", - зазначив Данилишин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто зацікавлений у відставці Смолія та що буде з гривнею: думка економіста

Він розповів, що наступного дня після заяви, 2 липня, з метою стримування надмірних коливань курсу гривні до долара США під впливом збільшення обсягу купівлі іноземної валюти Національним банком було продано $150 млн. Однак вже у п'ятницю ситуація на МВРУ стабілізувалась. А у понеділок, курс гривні до долара США мав виражену тенденцію до зміцнення, що дозволило Національному банку двічі вийти на ринок з купівлею іноземної валюти по курсу 27.06 та 26.98. Данилишин наголосив, що апокаліпсису на українському валютному ринку не сталося.

"Таким чином, попри намагання "прихильників апокаліпсису" розхитати ринок, коливання курсу гривні відбуваються у вузьких межах. У разі надмірних коливань курсу Національний банк здійснюватиме валютні інтервенції з метою збалансування попиту та пропозиції на ринку. Враховуючи, що значення курсу гривні на 12 годину 01.07 було 26,75 грн/долар, то ціна "політичного тиску" 20 копійок", - зазначив голова Ради НБУ.

"Друкарського верстака", як про це розповідають в мережах у зв'язку з можливою зміною керівництва Нацбанку, не буде. Про це сказав економіст Михайло Кухар. Монетарна політика Національного банку повністю зав'язана на валютне регулювання курсу до кінця цього року. Відповідно до цифр, закладених у меморандумі з МВФ, жодних гривень до кінця року не треба друкувати. Бо цей рік ми зустрічали з надлишком гривні у 211 мільярдів.

Зараз ви читаєте новину «Розхитати ринок не вдалося: в НБУ звітують про зміцнення гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути