понеділок, 25 червня 2018 12:53

"Роттердам+" дозволив шахтарям отримувати більше, але цього мало - експерт

"Роттердам+" дозволив шахтарям отримувати більше, але цього мало - експерт
Співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук заявив, що шахтарям заборгували понад 30% від усієї заборгованості із зарплат по Україні. Фото: РБК-Україна

Співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає, що шахтарські акції протесту, що пройшли під стінами ВР, свідчать про недостатню увагу влади до проблем вуглевидобувної галузі. Про це він написав у блозі, опублікованому в "Новое Время. Бизнес".

"Найбільше серед головних незадоволених виявилося шахтарів, які приїхали до Києва вимагати свою зарплату. А винні їм дуже багато - 800 мільйонів гривень. Всього рівень заборгованості із зарплати в Україні становить 2,4 мільярдів гривень на початок червня. Значить шахтарям заборгували понад 30 відсотків від усієї заборгованості по Україні", - вказує Юрій Корольчук.

На думку експерта, формула визначення ціни "Роттердам+" дозволила шахтам заробляти більше, але не вирішує всіх проблем держшахт.

"Питання боргів шахтарям слід розглядати в контексті методики розрахунку вартості вугілля, яка отримала назву "Роттердам+". Саме ця формула дозволила шахтам і працівникам вугільної галузі отримувати більше. Методика покликана була ліквідувати цінову дискримінацію вугілля українського видобутку. Але навіть зараз з урахуванням формули "Роттердам+" шахти виявилися неспроможні вийти з "мінуса" хоча б у "нуль" або навіть на рівень рентабельності", - пише він.

Висока собівартість видобутку вугілля на державних шахтах є однією з причин систематичного складного фінансового стану, багатомільярдної заборгованості за електроенергію, відсутності інвестицій і, як результат, боргів із заробітньої плати.

"Все це ще раз підтверджує, що протягом усіх років незалежності України питання вугілля завжди було у ранзі дискримінованого товару, ціну занижували і вугільна галузь постійно від цього зазнавала збитків. У ситуації кризи, що виникла із дефіцитом вугілля марки антрацит, гостро постало питання переформатування вугільної галузі. Україна стала залежною від імпорту вугілля. А таку залежність можна подолати тільки шляхом переходу на газову групу вугілля, яке видобувають в Україні. Саме для цього і переводять Центренерго і ДТЕК блоки ТЕС з антрациту на газове вугілля. Однак, без повноцінної програми підтримки вугільної галузі з боку уряду говорити про зростання видобутку і забезпеченні власним вугіллям не можна. Своє вугілля потрібно цінувати, оскільки імпортне - це не гарантія стабільності поставок. Тому розвиток і підтримка українського вугілля - це єдиний шлях для досягнення енергетичної незалежності в секторі вугілля", - констатує автор.

19 червня біля стін ВР пройшли масові акції шахтарів державних шахт, які переросли в сутички з правоохоронцями. Шахтарі вимагали розгляду Верховною Радою законопроекту №8362 про виділення вугільній галузі 2,8 млрд грн держпідтримки.

Зараз ви читаєте новину «"Роттердам+" дозволив шахтарям отримувати більше, але цього мало - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути