четвер, 29 грудня 2011 09:35

Росіяни перебільшують значення "труби" в обхід України - експерти

Росіяни перебільшують значення "труби" в обхід України - експерти

Згідно з повідомленнями російських ЗМІ, Туреччина погодилася на будівництво "Південного потоку" по дну Чорного моря в її територіальних водах.

Опитані порталом "Дело" експерти вважають, що Москва на переговорах з Києвом буде використовувати це як черговий аргумент для отримання контролю над українською газотранспортною системою. Однак реальної загрози для нашої ГТС в "Південному потоці" аналітики не бачать.

"Звісно, російська сторона буде використовувати це як важіль тиску на Київ. Росія, в принципі, робила це останні роки. В "Газпромі" думають, що чим більше вони малюють страшилок, тим більший ефект справлять. Але дуже важливо бачити за цими повідомленнями реальне положення справ", - сказав керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

За його словами, реалізація проекту "Південний потік" викликає безліч питань - від строків реалізації проекту до обсягів заповнення газопроводу паливом.

"По-перше, дозвіл на будівництво "Південного потоку" повинен бути підтверджений турецькою стороною. Навіть якщо це так, сторонам доведеться ще дуже довго погоджувати технічні, екологічні та інші норми проекту", - пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нафтогаз" розплатився з "Газпромом" за газ у листопаді

Крім того, Гончар зазначив, що у ЗМІ просочується неофіційна інформація про те, що в проект "Південний потік" вносяться зміни, які призведуть до зменшення потужності газопроводу.

"Може відбутися відмова від південної гілки газопроводу - через Болгарію, Грецію до Південної Італії. Залишиться північно-західна гілка, яка поміняє кінцеву точку з Австрії на Північну Італію. Це означає, що і параметри потужності зазнають змін. Страшилка в 63 мільярдів кубометрів газу потужності "Південного потоку" може не намалюватися. Швидше за все, відбудеться повернення до варіанту 31 мільярд кубометрів потужності. Крім того, у Росії немає потрібного обсягу газу на півдні. Щоб забезпечити "Південний потік" паливом, "Газпрому" доведеться прокладати газопровід по території Росії протяжністю у кілька тисяч кілометрів", - підкреслив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нафтогаз" конвертував ОВДП ще на 3,5 мільярди

Гончар вважає, що в ближній і середній перспективі альтернативи українській ГТС немає.

Схожої думки дотримується і провідний експерт енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Омельченко: "Йти на подальші поступки Росії немає ніякого сенсу, оскільки "Південний потік" - це самостійний проект, який має жодної прив'язки з українською ГТС. Він буде реалізовуватися поза залежністю від того, буде створено консорціум на базі ГТС чи ні".

На думку експерта, розмови про те, що реалізація "Південного потоку" залежить від того, чи отримає Росія контроль на українській ГТС, - не більш ніж "маніпуляції" з боку "Газпрому".

Зараз ви читаєте новину «Росіяни перебільшують значення "труби" в обхід України - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути