четвер, 13 червня 2013 09:19

Росія провалила переговори з ЄС по газопроводу OPAL

Росія провалила переговори з ЄС по газопроводу OPAL
Росія і ЄС не змогли домовитися по газопроводу OPAL. Фото: zn.ua

Переговори про пом'якшення норм Третього енергопакету ЄС для проекту газопроводу OPAL (відвід від Nord Stream потужністю 36 млрд куб. м газу на рік) що завершилися пізно ввечері у вівторок, 11 червня, в Брюсселі, ні до чого ні привели, хоча напередодні глава міненерго РФ Олександр Новак і стверджував, що зустріч повинна стати вирішальною.

Як пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "ЕС обошелся с "Газпромом" без компромиссов", власники OPAL Газпром і Wintershall, за нормами ЄС, можуть використовувати його тільки на 50%, а решта потужності необхідно залишати третім постачальникам. Минулого тижня Новак заявив, що Єврокомісії (ЄК) запропоновано п'ять варіантів, один з яких є "найбільш компромісним". За його словами, Росія пропонує виставляти половину потужностей OPAL на аукціон, що повинно влаштувати Брюссель, так як це дає доступ іншим постачальникам.

Але саме відсутність сторонніх постачальників є одним з головних аргументів "Газпрому", який вважає, що до нього неможливо застосовувати всі норми ЄС. Аукціон формально відповідає вимогам, але за відсутності бажаючих "Газпром" зможе сам викуповувати потужності, що залишилися, кажуть джерела в монополії.

За словами заступника міністра енергетики Анатолія Яновського, який очолює переговори по OPAL з російського боку, для вивчення пропозицій, що обговорювалися у вівторок, було потрібно додатковий час.

"Наприклад, пропозиції німецького регулятора ми отримали лише напередодні в п'ятницю", - сказав він.

Наступна зустріч призначена на 24 червня. Яновський вважає, що ймовірність домовитися дуже висока. Інакше, пояснює він, мандат робочої групи Росія-ЄС з цього питання, який закінчується в кінці червня, може бути продовжений.

Раніше джерело в міненерго говорило, що отримати виключення для OPAL до кінця червня, швидше за все, не вдасться. Але в квітні глава Wintershall Райнер Зеле заявив, що рішення з OPAL необхідно знайти не пізніше жовтня, коли розпочнеться новий господарський рік, інакше компанія буде ставити перед ЄК питання про відшкодування збитку, не виключаючи можливості суду.

Зараз ви читаєте новину «Росія провалила переговори з ЄС по газопроводу OPAL». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути