пʼятниця, 30 серпня 2013 22:27

Росія погрожує новою торговельною війною: Россільгоспнагляд хоче заборонити Польщі ввезення м'яса і "молочки "

Росія погрожує новою торговельною війною: Россільгоспнагляд хоче заборонити Польщі ввезення м'яса і "молочки "
Фото: en.rian.ru

Росія може ввести заборону на ввезення м'ясної і молочної продукції з Польщі.

Про це ИТАР-ТАРС повідомив помічник керівника Россільгоспнагляду Олексій Алексєєнко

Він зазначив , що тільки за останній тиждень з боку польських постачальників було виявлено 3 випадки порушення , які російське відомство кваліфікує як велике шахрайство . Імпортери намагалися ввести м'ясо і сири за ветеринарним сертифікатам , які не відповідали самої продукції. Наприклад , ввозилася продукція під невідповідними клеймами підприємств іншої країни походження,наприклад, з Німеччини, Іспанії, а також із зміненими етикетками . Так, 28 серпня Россільгоспнагляд повернув Польщі 12 тонн сиру сумнівної якості, відправленого фірмою Polmek .

"Йдеться про дуже серйозну системну недостатність , коли контрабандна продукція прикривається справжніми сертифікатами. Виникає питання про достовірність сертифікації , яка прийнята в Польщі " , - зазначив Алексєєнко. За його словами , незважаючи на те , що претензії виникли до певних груп агропродукції, тим не менш, може виникнути питання про довіру всій системі сертифікації польської харчової продукції. "Ми сподіваємося , що вони приймуть досить швидко всі необхідні заходи , так як це вкрай серйозне порушення " , - відзначив офіційний представник російського відомства. У Россільгоспнагляді нагадали , що тиждень тому створилася ситуація, що була обговорена з послом Польщі в Росії Войцехом Зайончковським . Крім цього відбулися переговори заступника начальника управління Россільгоспнагляду Олександра Пономарьова з головним ветінспектора Польщі Янушем Звіонзеком . Польська сторона запевнила , що проведе ретельне розслідування ситуації.

Претензії до польської продукції у російських контролюючих органів виникають вже не вперше . Так , у листопаді 2005 року Росія заборонила постачання з Польщі м'яса і деяких видів м'ясопродуктів через фальсифікацію ветеринарних сертифікатів. У тому ж місяці була введена заборона на імпорт з Польщі рослинницької продукції у зв'язку з порушеннями польською стороною російських фітосанітарних норм . Тільки в грудні 2007 року вето було знято . Втім , такі претензії були частиною проблем із сертифікацією всієї надходить з ЄС продукції . Росія планувала введення єдиних ветеринарних сертифікатів з 1 травня 2004 року і була змушена переносити цей термін на прохання ЄС . У підсумку з 1 червня 2004 поставки європейської продукції тваринництва до Росії по ветеринарним сертифікатам старого зразка були припинені, а за новими документами ЄС поставляти був не готовий. Це також призвело до обмежень поставок м'яса з ЄС .

За даними Національної м'ясної асоціації / НМА / , у 2012 році ввезення польської охолодженої яловичини в Росію склав 6530 тонн , що в загальному обсязі імпорту цього виду м'яса займає 16 %. У ввезенні інших видів м'яса Польща не перевищує 1 % у групі . Так , поставки замороженої яловичини в РФ з цієї країни в минулому році склав 5700 тонн , свинини - 7220 тонн , м'яса птиці - 5200 тонн. За 1 - е півріччя 2013 польської охолодженої яловичини було ввезено 960 тисяч тонн це 5,3 % в імпорті даного виду м'яса / , замороженої яловичини - 2,4 тисячі тонн / 1% / , свинини - 7,2 тисяч тонн 2 , 7% , м'яса птиці - 4,75 тисячі тонн / 2,5 %  . Вартість постачань польського м'яса всіх видів у Росію в 2012 році склала приблизно 84500000 євро.

За даними Євразійської економічної комісії (ЄЕК ) , за 5 місяців 2013 постачання польської свинини до країн Митного союзу (Росії , Білорусії , Казахстану) знизилися на 30 % до аналогічного періоду минулого року - до 14,2 тисяч тонн. У 2012 році Польща ввезла до країн Митного союзу 48,9 тисяч тонн свинини на суму близько 140 млн доларів. Це на 13,5 % менше, ніж у 2011 році.

У списку підприємств, що мають право на експорт молока та молочної продукції до Митного союзу , значиться 56 польських компаній.

Зараз ви читаєте новину «Росія погрожує новою торговельною війною: Россільгоспнагляд хоче заборонити Польщі ввезення м'яса і "молочки "». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

187

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути