понеділок, 03 жовтня 2011 09:55

Росія хоче оголосити "війну" українському цукру

Росія хоче оголосити "війну" українському цукру

У прес-службі Міністерства сільського господарства Російської Федерації повідомили про намір не проводити в травні-липні 2012 року сезонне зниження мінімальної ставки імпортного мита на український цукор-сирець (зараз становить $ 140 за тонну), а також продовжити на 2013-2020 роки термін дії вилучення цукру з режиму вільної торгівлі з Україною.

Про це пише "Комерсант-Україна" в публікації "Життя не цукор".

За словами міністра сільського господарства РФ Олени Скриннік, такі ініціативи, запропоновані Союзом цукровиробників Росії, вже за місяць будуть передані на розгляд уряду РФ.

В українському Міністерстві аграрної політики і продовольства засмучені ініціативою російських колег. На думку міністра Миколи Присяжнюка, відсутність виходу на зовнішні ринки стримує потенціал вітчизняних виробників цукру. На сьогоднішній день в Росії імпортні мита для українського цукру становлять $ 330 за тонну. З весни Міністерство намагалося добитися безмитної квоти в 100 тис. тонн і навіть збільшити її з часом до 500 тис. тонн, але переговори не увінчалися успіхом.

"Ми не розуміємо, чому нам не вдається домовитися. Росія імпортує досить багато цукру, але по відношенню до нас у них діють обмеження", - заявив виданню Присяжнюк.

За його словами, до питання зняття обмеження на торгівлю цукром він має намір повернутися в грудні на саміті СНД.

Російська сторона пояснює своє рішення очікуванням рекордного врожаю цукрових буряків - до 36 млн тонн. (на 64% перевищує торішній показник) - і виробництвом цукру в обсязі близько 5 млн тонн. (+41,4%), що має повністю задовольнити внутрішній попит.

Зазначимо, що 28 жовтня Присяжнюк заявляв, що Російська Федерація змушена буде зняти мита на експорт цукру, тому що ніяких підстав для їх продовження немає.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче оголосити "війну" українському цукру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути