неділя, 12 серпня 2012 18:22

Російський рубль обвалиться через подешевшання нафти і потягне за собою гривню - експерт

Російський рубль обвалиться через подешевшання нафти і потягне за собою гривню - експерт
За прогнозами Новака, внаслідок падіння курсу рубля може зазнати удару держбюджет України, і повторитися ситуація 1998 року. Фото: politiko.ua

Міністерство економічного розвитку Росії розробило кілька сценаріїв розвитку економіки країни на випадок різкого зниження цін на нафту. Очікується, що  барель нафти подешевшає майже вдвічі, до $60. У зв'язку з цим курс рубля до долара впаде на третину.

Наслідки економічних негараздів у Росії для Gazeta.ua прогнозує Андрій Новак, голова Комітету економістів України, проректор Європейського університету.

"Курс російського рубля позначиться на економіці України, - говорить він. - По-перше, там працює багато заробітчан-українців. Вони отримують зарплати в рублях. Отже зароблятимуть менше. В останні роки все більше міждержавних контрактів між Україною та Росією укладаються з умовою розрахунків у рублях. Наприклад, уряд зав'язав на таких умовах постачання газу. Падіння рубля одразу викличе проблеми з наповненням держбюджету України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт: курс гривні доведеться робити гнучкішим, хто би не прийшов до влади

"У 2005-2009 роках у зовнішньоекономічній діяльності спостерігалася тенденція до зменшення частки торгівлі з країнами СНД, вона становила 28-29%, - продовжує економіст. - Однак за останні роки досягла 40%. Зосереджуватись на одному зовнішньому ринку - завжди погано для будь-якої економіки. Тим більш, якщо йдеться про бідні ринки країн СНД. Така стратегія ненадійна і недалекоглядна. Українські підприємства уже втратили від падіння курсів білоруського та російського рублів у 2011 та 2012 роках".

За словами Новака, внаслідок чергового падіння рубля постраждають насамперед українські металургійні підприємства, важке машинобудування, харчова промисловість.

"У таких умовах підприємці зазвичай починають скуповувати валюту. Це - захисна реакція. Вона викличе хвилі коливань валютного курсу в Україні. Найбільшого удару зазнає держбюджет України. Може повторитися ситуація 1998 року. Тоді в Україні не було внутрішньо-економічних чинників для обвалу гривні. Проте бізнес почав скуповувати валюту після обвалу російського рубля. Внаслідок чого курс української валюти обвалився з 1,8 гривні за долар до більш як 4 гривень", - пояснив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Російський рубль обвалиться через подешевшання нафти і потягне за собою гривню - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути