пʼятниця, 10 травня 2013 18:22

Російський газ скоро стане надто дорогим, тому Європа починає відмовлятися від нього - експерт

Російський газ скоро стане надто дорогим, тому Європа починає відмовлятися від нього - експерт
Фото: АР

Енергетичний ринок у світі кардинально змінюється. 2012 рік став кінцем довгострокових контрактів на паливо. Про це розповів заступник директора Європейського центру енергетичної безпеки та ресурсів Френк Умбах.

"Раніше вважалося що треба зосереджуватися на одному джерелі енергії. Ще 30 років тому вважали, що атомна енергетика замінить всю іншу. Сьогодні роблять ставку на відновлювальну енергію, - розповідає експерт. - Проте досвід все більше показує, що надійні системи енергопостачання залежать від диверсифікації та суміші різних технологій. Енергополітика не повинна розглядатися тільки через призму екологічних питань, але й економічних. Відновлювальна енергетика дуже дорога, крім того її складно постачати до споживачів."

На його думку, згодом російський газ стане надто дорогим, тому Європа починає відмовлятися від нього. "Її загальний бюджет відчуває цей вплив оскільки економіка не диверсифікувалася. Крім того, росте попит на європейський газ. Росію це дратує," - додає Умбах.

Європа намагається шукати нові шляхи енергопостачання. "Ще кілька років тому була перша дискусія щодо сланцевого газу. Сьогодні він вже відіграє важливу роль у Польщі та Великій Британії, - каже експерт. - Інноваційні технології дозволяють робити видобуток його безпечним. Їх можна використовувати не лише для відновлювальних джерел енергії, але й викопних. "

На думку Френка Умбаха, в Україні цілком реально видобувати сланцевий газ екологічно безпечно і отримувати з цього економічні вигоди. "В Україні багато енергетичних проектів так і не були реалізовані. Проте не через технологічні аспекти, а політичні суперечки чи несприятливий інвестиційний клімат," - додає Умбах.

Зараз ви читаєте новину «Російський газ скоро стане надто дорогим, тому Європа починає відмовлятися від нього - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути