четвер, 29 грудня 2011 14:21

Російський газ для України може подорожчати і до $1 тисячі - експерт

Російський газ для України може подорожчати і до $1 тисячі - експерт

Ціни на нафту можуть суттєво зрости після загострення ситуації у Перській затоці. Це, у свою чергу, збільшить для України вартість російського газу.

Таку думку висловив експерт Центру передових правових ініціатив Андрій Дорошенко у ефірі "ЕРА ФМ".

"Окрім суто українсько-російського сюжету, є ще одна велика загроза, про яку сьогодні не говоримо. В регіоні Перської затоки зараз брязкають зброєю. Ми бачимо суттєве погіршення ситуації по лінії Ізраїль-США-Іран-Сирія. Я далекий від думки, що 2012 рік стане початком третьої світової війни, але ситуація дуже тривожна. У разі повномасштабної війни у Перській затоці буде перекрито транзит нафти через Ормузьку протоку та здійснено удар по нафтовим об'єктам держав цього регіону. За підрахунками військових спеціалістів, до 35% транзиту світової нафти скоротиться і ціни на неї підвищаться", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін тимчасово заборонив експорт нафти

За його словами, у такому разі не можна виключати здорожчання російського газу до $1 тис. за 1 тис. куб. м.

"Є різні дані, я не хочу лякати наших людей. Але оскільки у нас газ розраховується по нафтовій ставці, то і ціна в 1 тисячу доларів може бути реальною", - зазначив експерт.

"Те, що з цим контрактом щось треба вирішувати, це 100%. Чи це буде варіант конфлікту через розірвання контракту і фактично нову "газову війну" з Росією, чи якісь інші способи. Але очевидно, що нам все ж таки треба зберегти свою газотранспортну систему у національній власності та шукати можливості, які нам дадуть шанс уникнути катастрофічного сценарію", - додав Дорошенко.

Зараз ви читаєте новину «Російський газ для України може подорожчати і до $1 тисячі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути