неділя, 06 вересня 2020 21:10

Роботу колекторів хочуть регулювати по-новому: що зміниться для боржників

Роботу колекторів хочуть регулювати по-новому: що зміниться для боржників
Боржникам по кредитам, яких переслідують колектори, треба звертатися до правоохоронців. Фото: pexels.com

Нацбанк планує створити реєстр колекторських компаній та встановити вимоги до дотримання ними етичної поведінки з боржниками.

"Ініціатива НБУ швидше матиме рекомендаційний характер. Тому говорити про впорядкування цього ринку чи застосування санкцій проти колекторських компаній – безперспективно. Водночас Кримінальний кодекс передбачає відповідальність за незаконне поводження кредиторів із боржниками. Це статті про вимагання та примушування до виконання цивільно-правових обов'язків", - розповів Gazeta.ua адвокат Ростислав Кравець.

За його словами, боржникам, яких переслідують колектори, треба звертатися до правоохоронців. Щоправда найчастіше Служба безпеки чи Нацполіція просто закриває колл-центри, які займаються телефонним тероризмом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іпотека: чому українці можуть втратити куплене в кредит житло

"Трапляються випадки, коли колектори телефонують сусідам, родичам боржників. Кажуть, що вони поручителі за кредитом і потрібно сплатити борг. Це шантаж та вимагання, адже жодна людина не може стати поручителем без особистої згоди та підпису", - пояснює Кравець.

Щоб вирішити проблему, необхідно врегулювати роботу макрофінансових організацій, які видають швидкі кредити. Їхня дохідність має становити не більше 200%. Сьогодні стартує з 500%, підсумував адвокат.

Національний банк із 1 липня регулює роботу ринків небанківських послуг. Зміни пов'язані з прийняттям у вересні 2019-го закону про "спліт". Це було однією з вимог продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Зараз ви читаєте новину «Роботу колекторів хочуть регулювати по-новому: що зміниться для боржників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути