субота, 11 квітня 2020 21:10

Роботи стане менше: як ринок праці зміниться після карантину

Роботи стане менше: як ринок праці зміниться після карантину
Порівняно з докарантинним періодом зарплати зменшаться як у доларовому, так і гривневому еквіваленті. Фото: pixabay.com

На українському ринку праці після завершення карантину дефіциту працівників не буде. Вакансій стане менше, а кандидатів, які шукатимуть роботу - більше, розповів Gazeta.ua засновник агенції "Борщ — рекрутинг майбутнього" Сергій Марченко.

"Не варто розраховувати, що роботодавці пропонуватимуть лояльні умови. Звісно зарплати будуть менші. Зросте кількість нелегальної роботи. Незважаючи на те, що неофіційно оформлені працівники менш захищені, та й це усі бачать, люди будуть змушені працювати "в тіні", - пояснює він.

Наголошує, що на ринок праці вплинуть заробітчани, які повернуться з-за кордону.

"Ті, хто у Європі залишився без роботи, продовжують шукати місця, де можна підзаробити. Очевидно, що криза та карантин країни ЄС не оминули. Потреба у кадрах не така, як була раніше. Тому наші громадяни поступово будуть повертатися додому. Вони ще більше перетворять український ринок праці на ринок роботодавця. Останні диктуватимуть свої умови, бо матимуть із кого обирати", - говорить Марченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де можна заробити під час карантину

За його словами, порівняно з докарантинним періодом зарплати зменшаться як у доларовому, так і гривневому еквіваленті. Люди будуть згодні працювати за будь-які гроші.

"Водночас однозначно стане більше віддаленої роботи. Це тренд на ринку праці останні 10 років. Зараз карантин прискорив процеси. Багато роботодавців зрозуміли, що працювати дистанційно можливо. Плюс не потрібно витрачати грошей на оренду офісів", - підсумував експерт ринку праці.

За час карантину кількість безробітних зросла на 40 тис. осіб. У центрах Служби зайнятості зареєстровано 364,3 тис. безробітних українців. Водночас у базі 55 тис. вакансій. Це на третину менше за торішні показники.

Зараз ви читаєте новину «Роботи стане менше: як ринок праці зміниться після карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути