понеділок, 20 липня 2020 08:51

Рівень ВВП знизився: чим це загрожує українцям

В Україні у першому кварталі 2020-го ВВП знизився на 0,7%, свідчать дані Держстату.

Структура ВВП враховує ринкову вартість усіх вироблених в країні за рік і призначених для вживання товарів і послуг. Через це кожен українець впливає на зростання ВВП через оплату податків, покупку товарів, проїзд у громадському транспорті, пише "Сегодня".

ВВП без врахування інфляції за перший квартал 2020 року становить 845,83 млрд грн. Це трохи більше 20 тис. грн на кожного українця. У США ВВП на душу населення торік був $55,3 тис. Найвищий у світі ВВП - в Люксембурзі – $111 тис. Найнижчий рівень у африканській країні Бурунді. Становить $200. У поляків - $17,4 тис.

В Україні ВВП переважно формує промисловість, платники податків і торгівля.

"Щорічно у першому кварталі рівень ВВП найнижчий, а найвищий – у третьому і четвертому кварталах", - пояснює економіст Олександр Охріменко.

Автор: Сегодня
  В Україні ВВП переважно формує промисловість, платники податків і торгівля.
В Україні ВВП переважно формує промисловість, платники податків і торгівля.

За словами члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, структура нашого ВВП відмінна від структури ВВП інших країн Східної Європи.

"В Україні частка промисловості у ВВП становить 19%. Наприклад, у Словаччині промисловість дає 24% ВВП, у Польщі й Туреччині – по 22%. Але в Польщі переробна промисловість дає 17% ВВП, а видобувна – 5%, у Словаччині – 20% і 4%, у Туреччині – 19% і 3%. Агросектор у нас дає 9% ВВП, у Словаччині – 5%, у Польщі – 2,5%. Будівництво у нас дає 3% ВВП, у Словаччині – 8%, у Туреччині – 7%. А додаткова вартість, або зароблені гроші більші у переробній промисловості, будівництві, ніж в агросекторі", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Навряд повністю залатаємо споживчу діру від карантину" - як вірус вплинув на економіку

Останні роки драйвером зростання ВВП України були торгівля і сфера послуг.

"У сучасному світі давно немає проблеми щось зробити, є проблема його продати. У промисловості через автоматизацію і роботизацію залишається все менше людей. Вони перетікають у сферу торгівлі та послуг. Саме тут спостерігається найбільше падіння ВВП, і статистика за другий квартал це покаже. Зміниться в другому кварталі й структура ВВП – частка промисловості, агросектору зросте, частка торгівлі, транспорту, громадського харчування впаде. Люди втратять у зарплатах, зросте безробіття. Саме в торгівлі та сфері послуг швидка оборотність коштів. Це дозволяє швидко заробляти. У промисловості кожна вкладена гривня обертається рік і більше, у торгівлі – тиждень-два", - говорить Охріменко.

Експерти прогнозують падіння ВВП на 15% за підсумками року. Найбільше постарждають сфера послуг, торгівля, будівництво, туристична сфера.

За результатами 2019 року Україна є найбіднішою країною Європи. Такі оновлені дані Світового банку. Україна показала найгірший результат вже за всіма 3 показниками.

Зараз ви читаєте новину «Рівень ВВП знизився: чим це загрожує українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути