пʼятниця, 24 січня 2020 16:44

Рішення на користь Коломойського може означати санкції і згортання співпраці з МВФ

Рішення на користь Коломойського може означати санкції і згортання співпраці з МВФ
Верховний суд ухвалив рішення на користь Коломойського. Фото: Цензор.нет

Нинішня влада діє в інтересах Коломойського. Усі обставини вказують на те, що Зеленський, як і перед президентськими виборами передбачали експерти, є маріонеткою олігарха, вважає економічний експерт Борис Кушнірук.

Так реагує на рішення Верховного суду України. 22 січня відхилив скаргу Національного банку України (НБУ) про скасування рішень судів першої інстанції у справі про стягнення земельної ділянки в Одеській області з ТОВ "Гаджибей", пов'язаної з колишнім власником ПриватБанку Ігорем Коломойським. Тепер НБУ зобов'язаний стягнути борги Коломойського з рахунків вже державного ПриватБанку. Це близько 8 млрд грн, де особистим поручителем виступає Коломойський. Також це відмова в задоволенні всіх позовів НБУ до майнових поручителів Приватбанку і його колишнього власника.

"Коломойський отримав вплив на Верховний суд після того, як нинішня влада ухвалила рішення про скорочення кількості суддів і його перезапуск. Тепер Коломойський зможе не повертати боргів, які брав. Коли Верховний суд ухвалює таке, то це покладає початок дублюванню цього рішення в усіх інших справах. Коломойський зараз вимагає у київських судах визнати недійсними його поруки. Виглядає на те, що ці наступні рішення будуть за цим зразком і за гарантіями, які видавалися, олігарх зможе не платити", - говорить Борис Кушнірук.

Наступне засідання у такій справі відбудеться в одному з київських судів 28 січня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коломойський не розуміє, чому уряд не виконує його бажання – політолог

"Імовірно засідання перенесуть і будуть відтягувати, аби МВФ не відмовив у транші. Скоріше за все, у подальшому Україна згортатиме свою співпрацю з МВФ, а західні партнери, цілком можливо, почнуть впроваджувати санкції. Це не станеться за два-три місяці. Але до кінця року не виключено, що дійдуть і до цього", - додає.

У НБУ зазначають, що, згідно із законом, Національний банк наділений правом як списувати кошти з рахунків банків-боржників, так і звертати стягнення на заставлене майно з фінансових та майнових поручителів.

"Ми не погоджуємося з рішенням Верховного суду та переконані, що воно суперечить нормам чинного законодавства", - йдеться в заяві.

Зараз ви читаєте новину «Рішення на користь Коломойського може означати санкції і згортання співпраці з МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути